trafic.ro ranking

trafic.ro Papa Ioan Paul al II-lea: biografia unui sfânt | Nutritionist Cluj

Papa Ioan Paul al II-lea: biografia unui sfânt

Cuprins: Papa Ioan Paul al II-lea: beatificare şi sanctificare, 1 mai 2011. Scurtă biografie. Vizita în România. Miracolul atribuit.

Foto: A. Copcea, Bucuresti, Parcul Izvor, 1999

Astăzi: slujba de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea 

Astazi, 1 mai 2011, a avut loc, în piaţa Sfantul Petru din Vatican, slujba de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla). Beatificarea este ultimul pas către sanctificare, iniţiată, în cazul fostului Suveran Pontif, în iunie 2005 de actualul Papă, Benedict al XVI-lea.  În cadrul procesului de beatificare, este necesară recunoaşterea, de către Biserica Catolică,  a unui miracol săvârşit de cel ce va fi canonizat, iar declararea ca ‘sfânt’ se face cu ocazia unui al doilea miracol, ce îi va fi atribuit după beatificare. Miracolul care a făcut posibilă beatificarea lui Ioan Paul al II-lea este vindecarea de boala Parkinson a unei călugăriţe franceze, pe nume Marie Simon-Pierre.

Papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005): o scurtă biografie

Născut în Polonia, în localitatea Wadowice, Karol Josef Wojtyla a fost unul din cei 3 copii ai lui Karol Wojtyla şi Emilia Kaczorowska (o poloneză de origine lituaniană). La vârsta de 21 de ani, Karol Josef Wojtyla îşi va fi pierdut atât mama (la vârsta de 9 ani) cât şi fratele mai mare (un medic răpus de scarlatină), şi în final tatăl (primul copil al familiei, o fată, murind înaintea naşterii lui Karol Josef). Anii tinereţii îl găsesc pe Karol Wojtyla în postura de sportiv (fotbal, altletism), student la Universitatea Jagellonian din Cracovia,  bibliotecar voluntar, actor şi scriitor de teatru. După moartea tatălui, la 21 de ani, Karol Wojtyla se apropie de preoţie, prin studiul în cadrul unui seminar polonez clandestin în timpul asediului nazist. În aceeaşi perioadă, biografiile consemnează ajutorul dat mai multor evrei polonezi, în special unei tinere de 14 ani,  care a afirmat ulterior că îi datorează viaţa.

Ca preot, activitatea a început la 26 de ani, în 1946, în paralel cu activitatea academică teologică, încununată cu un prim doctorat în teologie la Roma. Revenit la Cracovia, Karol Wojtyla a predat etica la Universitatea Jagiellonian, dedicându-se, în paralel, şi sub pseudonim, activităţii de scriitor. Ascensiunea în Bierica Catolică, cuprinzând şi arhiepiscopia Cracoviei, a culminat cu alegerea ca Papă în 1978, după scurta perioadă de 33 de zile a predecesorului, Ioan Paul I, în onoarea căruia a fost ales numele de Ioan Paul al II-lea. Ioan Paul al II-lea, al 264-lea papă în 455 de ani, a fost primul din istorie de o altă origine decât cea italiană.

Numele Papei Ioan Paul al II-lea este legat de o activitate impresionantă de conciliere a religiilor, de apropiere dintre tineri şi biserică, şi de o implicare majoră în politicile globale şi demersurile pacifiste, inclusiv în căderea comunismului. Toate acestea i-au adus lui Ioan Paul al II-lea nu doar admiraţia pe scară planetară, justificând meritatul titlu de “cel mai iubit papă”, ci şi tentativele de asasinat. Cea mai cunoscută tentativă de asasinat, din 1981, în Piaţa Sfantul Petru din Roma, a aparţinut unui turc pe care, cu 2 ani mai târziu, Papa l-a vizitat în puşcărie, declarându-i iertarea. Alte două tentative au avut loc în Portugalia (1982) şi Filipine (1995).

Papa Ioan Paul al II-lea s-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani, fiind incinerat la Bazilica Sfântu Petru din Vatican, pe 2 aprilie 2005, după 27 ani de papalitate.

Papa Ioan Paul al II-lea în România

În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, la invitaţia patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, vizita fiind prima într-o ţară predominant ortodoxă şi prima tentativă de conciliere de la schisma din 1054. Românii l-au putut întâmpina pe Papa Ioan Paul al II-lea în parcul Izvor din Bucuresti. Este momentul în care am avut privilegiul de a-l vedea şi fotografia pe cel era văzut de românii veniţi din toate colţurile, ca un sfânt între oameni. Între timp, ceea ce părea o metaforă la vremea respectivă devine realitate istorică astăzi, 1 mai 2011, când Biserica Catolică a făcut pasul decisiv pentru sanctificare.

 

Autor: dr. Adrian Copcea @NutritionistCluj.Ro:::publicat: 1 mai 2011

Referinţe:
Vatican.Va: Giovanni Paolo II: biografia breve
The Famous People.com: Pope Joan Paul II|
Ziare.Com: Papa Ioan al II-lea sanctificat
Biography.Com: John Paul II
Wikipedia  • Guitfery ::: comentariu pe forum :

    Multumim pentru postare!

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters