trafic.ro ranking

trafic.ro Diabet zaharat: etimologie | Nutritionist Cluj

Diabetul zaharat (Diabetes Mellitus): etimologie

Termenul de diabet provine din greaca veche, cuvantul DIABAINEN insemnand “a trece prin” sau “sifon“. Explicatia acestei etimologii consta in simptomatologia bolii: consumul unor cantitati mari de lichide, urmat de o eliminare marcata, exact ca si cum lichidele ar strabate, sau “ar trece prin” persoana cu diabet. Termenul ar fi fost utilizat pentru prima data de Aretaeus din Cappadocia, un medic grec din secolul I, care, printre altele, ar fi descris, in aceeasi perioada, si boala celiaca (intoleranta la gluten).

In 1675, medicul englez Thomas Willis, ale carui contributii in medicina cuprind sistemul arterial cerebral care ii poarta numele (poligonul Willis) dar si introducerea termenului “neurologie”, a adaugat la termenul diabetes, preluat din latina, termenul “mellitus“, insemnand “dulce ca mierea“. Termenul defineste caracteristica urinii persoanelor cu diabet datorata excesului de glucoza, fapt cunoscut inca din perioada antica: India, China (unde diabetul era numit “boala urinii dulci” si se depista prin urmarirea apropierii furnicilor de urina persoanelor afectate).

Basoreliefurile gotice confirma modalitatea de diagnostic din perioada medievala: testarea gustativa a urinei.

Astazi se cunoaste ca nivelul de glicemie de la care apare glucozuria (glucoza in urina) este de aproximativ 180 mg/dl (valoare numita “prag renal”), in timp ce diabetul este diagnosticat incepand cu valori mai mici ale glicemiei.

Termenul de diabetes mellitus este utilizat si in terminologia oficiala: IDDM (insulin dependent diabetes mellitus), NIDDM (non-insulin dependent diabetes mellitus), inclusiv in anumite prospecte ale antidiabeticelor orale sau insulinei, T1DM (type 1 diabetes mellitus, diabet zaharat tip 1), T2DM (type 2 diabetes mellitus, diabet zaharat tip 2), GDM (gestational diabetes mellitus, diabet gestational).FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters