trafic.ro ranking

trafic.ro Ce trebuie sa contina micul dejun? | Nutritionist Cluj

Ce trebuie sa contina micul dejun?

Micul dejun trebuie sa asigure 20% din aportul caloric al unei zile, in timp ce  cina trebuie sa constituie tot 20%, pe cand pranzul trebuie sa aduca 30% din caloriile necesare, restul pana la 100, fiind reprezentat de gustari ( de obicei sub forma de fructe). Foarte multe studii efectuate au demonstrat insa ca, se acorda o atentie redusa micului dejun, comparativ cu celelalte mese, ducand in timp la multe kilograme in plus. Prima regula a unei diete este aceea a fractionarii meselor (3 mese principale si 2-3 gustari) , la care se adauga obligativitatea micului dejun.

Pentru copiii, care sunt intr-un proces activ de crestere sunt esentiale cerealele si laptele.

Cerealele  fac parte din categoria alimentelor de baza datorita amidonului pe care-l contin (carbohidrat complex) care se absoarbe lent, dar asigura energia necesara. De asemenea mai contin fibre cu efect protectiv asupra cancerului de colon si rect , prevenind constipatia, proteine, minerale  ( Ca, Fe, Zn) si vitamine ( cele din grupul B, vitamina E), antioxidanti.

Laptele este ideal datorita continutului de calciu si fosfor, doua minerale indispensabile pentru sanatatea oaselor. Pentru copiii carora nu le place laptele se pot incerca alte lactate, de tipul branzeturilor, iaurturilor simple sau in combinatii cu fructe, cereale, musli.

De asemenea ouale constituie o optiune datorita proteinelor de inalta calitate, la care se poate adauga un pahar de lapte, paine cu branza, fructe.

Optiuni sunt multe, asa ca avem de unde alege, ideea principala e sa ne facem putin timp si sa pregatim un mic dejun sanatos pentru copilasii nostri. Daca aveti posibilitatea, ideal ar fi sa serviti micul dejun in familie, dand astfel un exemplu si celor mici.

La micul dejun nu se consuma:  covrigei, pufuleti, pop-corn, stick-suri.

<<< MICUL DEJUN IN ALIMENTATIA COPILULUI: ESTE IMPORTANT?

<<< EFECTE BENEFICE ALE MICULUI DEJUN

>>> ALIMENTATIA COPILULUI: EXEMPLE DE MIC DEJUN SANATOS

Autor: echipa Copil Sanatos, Cluj-Napoca
http://www.astecolifestyle.com/copil-sanatosFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters