trafic.ro ranking

trafic.ro Pancreatita acuta: diagnostic si tratament | Nutritionist Cluj

Pancreatita acuta

Cuprins: pancreatita acuta: simptome, cauze, diagnostic, tratament.

PANCREATITA ACUTA: DEFINITIE SI SIMPTOME. Pancreatita acuta este o afectiune digestiva acuta, ce se manifesta cel mai adesea prin dureri abdominale aparute brusc, insotite de greata, varsaturi, febra, tulburari de tranzit.

CAUZE. Cauza pancreatitei acute este cel mai frecvent (aproximativ jumatate din cazuri) o afectiune a cailor biliare, in principal litiaza biliara (pietre la nivelul vezicii biliare). A doua cauza este consumul de alcool, uneori in context de abuz alimentar, ceea ce explica incidenta mai mare a pancreatitei in perioada sarbatorilor si dupa perioade de post sau infometare. Alte cauze ale pancreatitei sunt: hipertriggliceridemia (valori crescute ale trigliceridelor, in general peste 400 mg/dl), traumatismele, interventiile chirurgicale, interventiile exploratorii diagnostice (CPER, colangiopancreatografia endoscopica retrograda), ulcerul gastric perforat, hipercalcemia/hperparatiroidismul.

DIAGNOSTIC. Diagnosticul de pancreatita acuta se realizeaza pe baza tabloului clinic, analizelor de laborator (valori patologice sugestive in context: amilaza, lipaza, glicemie, leucocite, proteina C reactiva, LDH, fosfataza alcalina, gama GT, bilirubina directa – in caz de colestaza), explorari imagistice (ecografie, radiografie, CT, IRM, endoscopie/CPER).

TIPURI DE PANCREATITA ACUTA. Edematoasa (forma usoara), necrotica (forma severa).

TRATAMENT. Spitalizare. Interventiile in cursul spitalizarii depasesc cadrul de expunere a notiunilor medicale pe NutritionistCluj.ro. (sonda naso-gastrica, nutritie enterala, repaus, reechilibrare hidro-electrolitica, analgezie etc.).

COMPLICATII. Posibilele complicatii ale pancreatitei: pseudochisturi, complicatii infectioase, diabet zaharat, tromboza de vena porta, necroze extinse si hemoragii digestive etc.

MASURI NUTRITIONALE PENTRU PREVENTIE. Evitarea infometarilor, abuzurilor alimentare (in particular grasimi), consumului excesiv de alcool, autotratamentelor neomologate. Respectarea regimului alimentar indicat de medic in hipertrigliceridemii, alaturi de urmarea tratamentului medicamentos.

MASURI NUTRITIONALE TERAPEUTICE. Sunt indicate in cursul internarii.

SPECIALITATI IN CADRUL CARORA SE ABORDEAZA PANCREATITA ACUTA. Specialitate de baza: GASTROENTEROLOGIE. Alte specialitati: medicina de urgenta, imagistica, boli infectioase, chirurgie, diabet zaharat-nutritie-boli metabolice.

Autor: dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet zaharat, nutritie, boli, metabolice. Copyright: NutritionistCluj.ro @2011. • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Pancreatita acuta are ca principale cauze: afectiunile cailor biliare, alcoolul, hipertrigliceridemia, anumite medicamente. 10-30% din cauzele pancreatitei raman necunoscute. Pancreatita acuta este una din posibilele cauze declansatoare ale diabetului zaharat, o boala a componentei endocrine a pancreasulu. In general, insa, pancreatita acuta are repercusiuni doar asupra componentei exocrine (digestive).

 • MARIA KORTH,germania ::: comentariu pe forum :

  MULTUMESC FOARTE MULT DOMNULE DOKTOR!ACUM AM “VELMETIA 50 /1000mg (SITAGLIPTIN+METFORMIN)+diät +tratament cu GYMNEMA :
  VAAA MULTUMESC si o sa va caut la CLUJ.

 • MARIA KORTH,germania ::: comentariu pe forum :

  Buna seara !TIN MAI ANTAI SA VA MULTUMESC PT.interesul si sfatul dumneavoastra DOMNULE DOKTOR :acum am primit “VELMETIA 50/1000mg

 • iuliana braileanu ::: comentariu pe forum :

  Multumesc de informatii, dar sotul meu nu are diabet zaharat, dupa puseul acut de pancreatita necrotico-hemoragica. Am citit pe mai multe site-uri nu numai in romana si nimeni nu da o dieta precisa,informatiile sunt evazive, majoritatea referindu-se doar la pancreatita cronica.Asteptam sa ma informati dvs, dar inca n-am aflat nimic.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Iuliana B. Asa este, aveti dreptate. In general astfel de informatii nu sunt de gasit pe internet, sfatul meu sunt sigur ca a fost sa discutati cu medicul care a gestionat cazul. Acele indicatii de la medicul care cunoaste cazul, chiar daca sunt uneori sumare (limitarea grasimilor, exluderea alcoolului, utilizarea painii etc.) sunt foarte valoroase. Este posibil, daca gasiti CARTI (nu Internet), sa va intalniti, in cazul pancreatiteti acute, cu meniuri de tipul: “Mic dejun: paine + branza de vaci degresata + ceai / gustare: banana / pranz: pireu de cartofi sau orez + piept de pui la gratar / gustare 2: iaurt degresat / cina: Supa de cartofi, orez cu legume”. Daca astfel de exemple concrete sunt ceea ce cautati, doar in cartile scrise puteti sa le gasiti, sau sa discutati la un cabinet cu un medic sau cu un dietetician (in orasele mari). Durata restrictiilor nu va putea nimeni sa va o indice pe Internet, de aceea exista medici si medicina, pentru a evalua fiecare caz in parte. Ii doresc sanatate sotului Dvs.

 • baciu diana ::: comentariu pe forum :

  cu ce se trateaza pancreatita acuta necrotica , ce alimente sunt permise

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Diana. Pancreatita acuta necrotica se trateaza doar in spital, prin repaus complet alimentar + perfuziile specifice. Apoi se introduc alimente usoare pentru pancreas (paine, branza slaba, orez, supe). Cu siguranta medicul care gestioneaza cazul va va indruma. Pe termen lung se decide in functie de CAUZA pancreatitei.

 • Baboi Luminita ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Sotul meu a fost diagnosticat cu pancreatita acuta edematoasa, m-ar interesa daca exista un tratament naturist sau medicamentos pentru aceasta boala, daca se poate vindeca. Mentionez ca sotul meu nu a fost si nu este consumator de alcool, nu consuma grasimi si este foarte selectiv in alimentatie, nu face abuzuri.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Luminita B. In general tratamentul pancreatitei acute presupune “menajarea” pancreasului, si discutarea posibilelor cauze, ceea ce doar medicul care il stie pe sotul Dvs. poate sti bine. Nu sunt un promotor al produselor naturiste pentru pancreatita, sfaturile gastroenterologului sunt mult mai importante.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters