trafic.ro ranking

trafic.ro Modificările greutăţii: scăderea neintenţionată în greutate | Nutritionist Cluj

Modificările greutăţii: scăderea neintenţionată în greutate

Numeroase afecţiuni pot induce scăderea în greutate. Din acest motiv, prima întrebare pe care o va pune medicul nutriţionist unei persoane care a pierdut kilograme este: “v-aţi propus să slăbiţi? aţi facut ceva anume?”. Răspunsul la această întrebare conduce investigaţiile în direcţii diferite. Dacă scăderile intenţionate pot ascunde uneori boli (de ex. anorexia), în schimb scăderile neintenţionate semnalează întotdeauna o boală, de la boli uşor de diagnosticat şi tratat la boli ce necesită investigaţii şi tratamente complexe.

Situaţiile care explică mai frecvent scăderile neintenţionate în greutate sunt: depresiile, bolile digestive, bolile endocrine (hipertiroidism, diabet zaharat), neoplaziile, alcoolismul, fumatul, unele medicamente.

Infecţiile acute pot cauza scădere în greutate prin accelerarea metabolismului (creşterea metabolismuliu bazal), dar şi infecţiile cronice pot induce scădere în greutate (ex. tuberculoza, SIDA).

Tulburările de comportament alimentar (anorexia) sunt o cauză severă a scăderii în greutate, ce necesită un tratament complex.

Alte situaţii însă, spre exemplu diabetul zaharat, semnalează un dezechilibru metabolic care poate fi perfect îndreptat prin tratament.

Scăderea în greutate poate avea numeroase alte cauze, mai uşor de detectat (probleme stomatologice) sau mai dificil (neurologice, reumatologice etc.). În multe cazuri, cauza scăderii în greutate nu este găsită, în ciuda unor investigaţii amănunţite.

Diversitatea situaţiilor asociate cu scăderea involuntară în greutate nu înseamnă obligatoriu investigaţii pentru toate bolile ce pot da această manifestare. Medicul de familie va începe printr-un bilanţ medical general, după care va dirija investigaţiile în direcţiile sugerate de primele evaluări. Este important de semnalat medicului nu doar medicamentele luate, ci şi suplimentele sau tratamentele alternative luate din proprie iniţiativă, chiar dacă ele sunt luate pentru alte motive. De asemenea trebuie precizat medicului dacă există probleme psihologice, pentru că uneori acestea pot explica modificarea comportamentului alimentar şi, în consecinţă, a greutăţii. Dacă este vorba de o perioadă stresantă, atunci un bilanţ medical extensiv nu se justifică în absenţa altor probleme medicale concomitente.

În toate cazurile, orice modificare a greutăţii pentru care nu există o explicaţie imediată este bine de semnalat medicului de familie.

Cuvinte cheie: scădere neintenţionată în greutate, cauze  • ungur daniela ::: comentariu pe forum :

    aspectde hipertrofie glandularatiroidiana cucaractere nodulare formausoara medie elemente sonomorfologice si eco doppler sugestivepentru sustinerea unei tiroide auto-imune;foarteprobabil concomitent hipertiroidism analize;anti-tporezultat 16 interval biologic34 anti tiroglobulina-rezultat67 interval biologic 115 as dori un tratamentpentruca prea mult pierd in greutate

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Daniela U. Este neaparat sa va prezentati cat de repede la un medic endocrinolog, care va poate prescrie tratamentul. Daca sunteti din Cluj, va puteti adresati doctorului George Pop de la Centrul Medical Asteco. Analizelelor prescrise, pe care le-ati mentionat aici, trebuie sa li se adauge TSH, foarte probabil il aveti facut. Sfatul meu este sa va adresati cat de repede endocrinologului.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters