trafic.ro ranking

trafic.ro Modificările greutăţii: scăderea intenţionată în greutate | Nutritionist Cluj

Modificările greutăţii: scăderea intenţionată în greutate

Scăderea în greutate are două mari categorii de cauze: scăderea intenţinată şi scăderea neintenţionată.

Scăderea intenţionată în greutate este fie o stare de ameliorare a sănătăţii, atunci când persoana în cauză apelează la un stil de viaţă sănatos (mişcare, alimentaţie echilibrată etc.), în dorinţa de a corecta problemele de greutate (suprapondere, obezitate), fie o stare ce poate ascunde anumite probleme de sănătate, în mod particular tulburările de comportament alimentar (ex. anorexia). În general însă, scăderile în greutate intenţionate sunt semnul că o persoană cu suprapondere sau obezitate se implică în ameliorarea propriei sănătăţi.

De multe ori aceste iniţiative se iau fără a apela la medic, prin diete sau regimuri ce circulă larg (internet, cărţi, ziare, consultaţii date de “nutriţionişti” care nu sunt medici, diete transmise de la om la om etc.). Nimeni nu poate fi condamnat pentru faptul că apelează la astfel de metode, pentru că punctul de plecare este o intenţie bună, iar simplul fapt că o persoană a trecut de la dorinţă la acţiune (o etapă greu de parcurs), este lăudabil. Din păcate însă, multe astfel de diete au scopuri rapide şi fac rău pe termen lung, chiar dacă pe termen scurt sunt “eficiente” (dacă eficient ar însemna a pierde rapid câteva kilograme de muşchi, apă şi glicogen). Pe de altă parte, unele persoane apelează la medicul nutriţionist măcar pentru a cere părerea referitor la astfel de iniţiative, iar supravegherea medicală poate însemna mult pentru o persoană care nu poate şti dacă ceea ce face este bine sau nu (consultaţia poate genera un transfer de responsabilitate şi un sentiment de linişte persoanei cu probleme). Din nefericire, persoanele care urmează diete sunt rareori aceleaşi cu persoanele care apelează la medic.

Anumite variaţii în greutate, în mod particular cele intenţionate care nu urmează un anumit ritm, sunt percepute de organism ca o “tulburare de greutate”, la care organismul va reacţiona exact ca la o boală: va face tot ce poate ca să se opună (îşi va scădea metabolismul bazal, îşi va modifica secreţia de hormoni implicaţi în echilibrul greutăţii – grelină, leptină etc.). Din acest motiv, nu orice scădere intenţionată în greutate este un lucru bun, ci de multe ori pentru organism ea poate înseamna o adevărată “tulburare de greutate”.

Cuvinte cheie: slăbire, scădere în greutate, regim, cură, suprapondere, obezitate, consult nutriţionalFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters