trafic.ro ranking

trafic.ro Modificările greutăţii: creşterea în greutate | Nutritionist Cluj

Modificările greutăţii: creşterea în greutate

Creşterea în greutate este de cele mai multe ori neintenţionată.Greutatea spre limita inferioară a normalului şi chiar subponderea la valori apropiate de normal (luând ca reper IMC-ul) sunt de obicei bine tolerate. În schimb, creşterea în greutate este resimiţită de cele mai multe persoane ca ceva negativ, iniţial din punct de vedere estetic, ulterior din motive medicale, dacă ele apar.

Dacă, în cazul scăderii în greutate, este crucial de stabilit dacă ea a fost voluntară, în schimb în cazul creşterii în greutate ar fi mai important de stabilit dacă ea a avut loc brusc sau lent.

Cazurile de creştere rapidă sau semnificativă în greutate au o explicaţie mai uşor de identificat, uneori o explicaţie medicală. Astfel de cauze sunt: imobilizarea la pat datorita unei probleme medicale (de ex. probleme ortopedice, neurologice sau reumatologice), efectul secundar al unor tratamente (antidepresive, corticoterapie, insulinoterapie etc.), renunţarea la fumat neacompaniată de o alimentaţie corespunzătoare, întreruperea unei activităţi fizice obişnuite, perioada de sarcină şi alăptare, dacă alimentaţia şi mişcarea nu sunt adaptate la noile situaţii biologice. Rareori este vorba despre retenţie lichidiană sau boli endocrine clasice, aşa cum presupun de multe ori persoanele care se îngraşă.

Creşterile lente în greutate (în 10 ani de exemplu) sunt mai greu conştientizate. Uneori este nevoie de o discuţie cu un medic pentru a realiza că, de fapt, cauzele îngrăşării au făcut parte din viaţa de zi a persoanei. Nimeni nu se poate îngrăşa altfel decât mâncând. Dealtfel, odată ajunse în stadiul de obezitate, multe persoane au senzaţia că mănâncă puţin. Desigur, e posibil ca la un moment dat o persoană cu greutate prea mare să manânce puţin, şi explicaţia conform căreia “tot ce mănăncă se depune” există (sunt modificările metabolice datorate înfometării). Dar, pentru ca obezitatea să apară, este nevoie ca în mulţi ani alimentaţia să depăşească consumul de energie, şi acest lucru trebuie bine înţeles de persoanele cu exces ponderal, pentru ca ele să nu-şi pună singure piedici în calea ameliorării, prins peranţa de a “repara” în câteva săptămâni ceva ce s-a întâmplat în ani de zile. Deşi dezamăgitoare (pentru că, în realitate, oricine şi-ar dori să slăbească rapid), aceste lucruri trebuie înţelese pentru a evita una din marile probleme din nutriţie: greutatea oscilantă.

Cuvinte cheie: creştere în greutate, lentă, rapidă, obezitate, cauzeFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters