trafic.ro ranking

trafic.ro Greutatea oscilantă - efectul yo-yo | Nutritionist Cluj

Greutatea oscilantă – efectul yo-yo

Greutatea oscilantă (denumită medical “greutate ciclică” şi popular “greutate oscilantă”, consecinţă a “efectului yo-yo”) este unul din principalele obstacole în tratamentul obezităţii.

Responsabil de greutatea oscilantă nu este organismul, care prin natura sa lucrează pentru a obţine echilibru şi nu oscilaţii (menţinerea echilibrului componentelor sale, numită medical homeostazie, este una din principalele funcţii ale organismului). Responsabile sunt agresiunile aduse organismului prin măsuri dezechilibrate, măsuri la care organismul este învăţat, de sute de mii de ani, să răspundă. Astfel de agresiuni sunt dietele şi curele de slăbire drastice, pe care organismul le percepe exact ca pe nişte boli. În această ordine de idei, recuperarea greutăţii după o boală care a determinat pierderea în greutate nu este percepută de persoană ca un defect al organismului, în schimb recuperarea greutăţii după o cură de slăbire pare o disfuncţionalitate în ochii celor ce s-au chinuit din răsputeri să se lupte cu kilogramele. Explicaţia este simplă: măsurile la care s-a recurs au fost greşite.

Curele şi dietele drastice determină scăderea metabolismului bazal, creşterea senzaţiei de foame prin producţia crescută de hormoni orexigeni (grelina), şi alte modificări complexe metabolice, neuro-hormonale etc. Ca urmare, dieta are un final previzibil, caracterizat printr-o creştere a greutăţii până la nivelul anterior sau chiar mai sus.

De multe ori persoana se învinovăţeşte că s-a îngrăşat la loc, că “n-a mai putut ţine dieta”, şi de multe ori încearcă o altă dietă. Episodul se repetă, cu acelaşi final. În cele din urmă curele de slăbire de dovedesc, în realitate, adevărate cure de îngrăşare.

Ulterior, chiar la restricţii mai mici, modificările adaptative se declanşează mult mai uşor, confirmând persoanei teoria că “tot ce consumă se depune”, şi sugerând că ar exista probleme endocrinologice (care în realitate nu există, sau nu sunt cele pe care le caută persoana drept vinovat). Şi astfel se creează premisa unei lupte aparent nesfârşite cu kilogramele, un adversar dificil. Realitatea este că adevăratul adversar trebuia căutat în altă parte şi anume exact acolo de unde a pornit întreaga luptă: curele de slăbire.

Din păcate, multe persoane sunt nevoite să trăiască experienţa nefericită a obezităţii ciclice, datorată curelor de slăbire drastice sau nefireşti, care, în toate sensurile posibile, sunt o greşeală. Din fericire, greşeala nu este iremediabilă, şi din ce în ce mai multe persoane încep să înveţe ce trebuie şi, mai ales, ce nu trebuie făcut în dificila luptă cu kilogramele.



  • suciu ana ::: comentariu pe forum :

    am o fetita de 13 ani si este cam grasuta nu stiu ce sa ma fac cu ia ca sa slabeasca . ma fost la endocrinolog si am facut un tratament cu tintura de soc si ceva medicamente pe baza de tarite da nu a dat rezultate va rog sa imi spuneti ce sa fac cu ea.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ana S. Trebuie sa gasiti un nutritionist (medic specialist in diabet-nutritie-boli metabolice) care se ocupa de nutritie, sau un pediatru care se ocupa de nutritie. Principala interventie este miscarea, si alimentatia echilibrata. Daca sunt probleme psihologice sau obstacole in a face miscare sau a avea o alimentatie echilibrata, trebuie discutat si cu un psiholog.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters