trafic.ro ranking

trafic.ro Greutatea normală şi greutatea ideală | Nutritionist Cluj

Greutatea normală şi greutatea ideală

Greutatea normală, în cazul adulţilor, este greutatea ce corespunde unui de indice de masă corporală (IMC, în engleză BMI) între 18.5 şi 24.9 kg/m2. Indicele de masă corporală se poate calcula simplu, împărţind greutatea în kilograme la înălţimea în metri şi încă o dată la înălţimea în metri. Formula se aplică la ambele sexe şi la toate vârstele, exceptând vârstele foarte mici, când există alte repere. O persoană adultă cu greutate de 62 de kg şi înălţime 1.66 m are un IMC de 62 / 1.66 / 1.66 = 22.4. Greutatea este considerată, în acest caz, normală.

În cazul copiilor şi adolescenţilor, normalul se defineşte pe baza unor criterii statistice, şi anume prin utilizarea graficelor şi tabelelor de creştere (detalii în “greutatea copilului şi adolescentului”).

Afirmarea “normalului” pe baza unui indice care cuprinde doar greutatea şi înălţimea (IMC) are nişte limite. Există greutate nesănătoasă chiar la IMC normal. Un exemplu este obezitatea abdominală, ce poate fi prezentă chiar la IMC normal, şi care se defineşte printr-o circumferinţă abdominală peste 94 cm la bărbaţi sau peste 80 cm la femei, -măsurată în plan orizontal cam la 1-2 degete deasupra buricului-. Alt exemplu este depunerea excesivă de grăsime în jurul organelor, ce poate apărea chiar la greutăţi normale (“obezitatea metabolică a normoponderalului”). Invers, anumite situaţii pot fi înşelătoare, încadrând ca anormale, pe baza IMC, a unor greutăţi normale şi chiar sănătoase – este cazul persoanelor cu masă musculară bine dezvoltată.

Greutatea ideală în schimb este mai bine definită. O mare societate de asigurări din New York (Societatea Metropolitană) a elaborat grafice şi chiar o formulă pentru a calcula greutatea care poate prezice cea mai mare speranţă de viaţă. Formula, pentru persoanele de statură medie, este: Greutate ideală (kg) = 50 + 0.75 x numărul de centimetri peste înălţimea de 1.50 metri + 0.25 x numărul de ani peste 20, în cazul bărbaţilor. În cazul femeilor, valoarea din formulă trebuie înmulţită cu 0.9. Aceasta este doar una din formule, numeroase alte modalităţi de calcul fiind disponibile (Lorenz, Devine/Robinson etc.). Metoda de estimare a greutăţii ideale ca fiind numărul de centimetri peste 1 metru înălţime minus 10 (adica 65 kg la o persoană cu înălţimea de 1.75m) este mai simplă, mai cunoscută, dar imprecisă.

Estimarea greutăţii ideale este, în zilele noastre, doar un punct de plecare, în cabinetele de nutriţie şi boli metabolice putându-se determina uşor şi fiabil aspecte mai importante şi mai detaliate ale stării de nutriţie, dintre care un rol deosebit îl are analiza compoziţiei corporale.

Cuvinte cheie: greutate normală, ideală, formulă, IMC • sorina ::: comentariu pe forum :

  BUNA
  CE SA MA FAC CU OBEZITATEA ABDOMINALA?
  VREAU SA MENTIONEZ CA TREI ANI SI JUMATATE NU AM MANCAT CARNE SI PAINE AM SLABIT INCET VREO 10 KG, CA APOI INCET SA LE ACUMULEZ INAPOI DE UN AN MERG LA SALA DE FITNES DE TREI ORI PE SAPTAMANA , SI ALERG PE STADION VREO 40 DE MINUTE (ALERGARE SI PLIMBARE LA PAS)
  MULTUMESC

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Sorina. Alergarile sunt o interventie foarte buna, dar se pare ca interventia de alimentatie nu este potrivita, este bine sa discutati cu un medic despre alimentatie, pentru ca programul de miscare este foarte bun.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters