trafic.ro ranking

trafic.ro Greutatea copilului şi adolescentului: graficele de creştere | Nutritionist Cluj

Greutatea copilului şi adolescentului: graficele de creştere

Greutatea copilului şi adolescentului este un parametru în continuă evoluţie, odată cu creşterea. Există noţiunea de normal atât pentru greutatea la un moment dat, cât şi pentru evoluţia greutăţii (greutatea într-un anumit moment comparativ cu greutatea în alt moment). Acesta este motivul pentru care în cazul vârstelor sub 18 ani nu există formule ca în cazul adulţilor, ci grafice şi curbe de creştere. Aceste grafice sunt disponibile pe Internet, şi este recomandat ca părinţii să imprime un astfel de grafic, să deseneze căte un semn corespunzător caracteristicilor copilului în diferite momente, şi să păstreze acest grafic pentru a urmări evoluţia în timp. Adolescenţii pot interpreta şi singuri aceste date.

Despre utilizarea graficelor, şi locurile de pe Internet unde se găsesc versiunile oficiale ale graficelor, sunt prezentate detalii în articolul “greutatea normală la copil şi adolescent – curbe de creştere”, pe blogul www.adriancopcea.wordpress.com. Recomand şi oricare altă pagină românească de internet care prezintă astfel de noţiuni, pe care le rezum în continuare.

Graficele (curbele) de creştere prezintă pe linia orizontală de jos vârsta, iar pe linia verticală greutatea, înălţimea, indicele de masă corporală (IMC) sau alte noţiuni de interes. Mai multe linii ondulate traversează graficul, având înscrise pe ele o cifră 3, 25, 50, 75, 90, 97, pe ele sau acolo unde se termină în partea dreaptă. Ele reprezintă percentilelele. O linie verticală în dreptul vârstei şi o linie orizontală în dreptul greutăţii actuale (sau a altui parametru de interes) se vor intersecta în dreptul, sau între două astfel de linii de percentilă. Acest loc de intersecţie trebuie marcat, şi linia de percentilă sau liniile între care acest semn a picat trebuie continuate până la capătul lor din dreapta. Este momentul interpretării.

Interpretare. Un semn pe linia de 50 înseamnă că greutatea este pe percentila 50, fapt ce se traduce astfel: 50% dintre copiii de aceeaşi vârstă şi acelaşi sex au greutate mai mică, 50% greutate mai mare. Un semn care pică între liniile de 75 şi 95 înseamnă că un procent de 75-95% din copii au greutate mai mică (şi restul de 10-25% au greutate mai mare) decât copilul/adolescentul respectiv. Normalul este între percentila 5 şi 95. Sub percentila 5 şi peste percentila 95 se vorbeşte despre subpondere respectiv obezitate.

Greutatea în timp se înscrie, în mod normal, de-a lungul sau între liniile de percentilă iniţiale pentru o greutate normală. Modificările de greutate (vizibile prin traversarea liniilor, mai precis prin trecerea dintr-o categorie de percentilă în alta) pot semnala o creştere necorespunzătoare. De exemplu, o greutate în jurul percentilei de 75 la un moment dat, care se apropie de percentila 25 într-un alt moment poate semnala o creştere deficitară.

Dacă există probleme de greutate, observate inclusiv prin utilizarea acestor grafice sau curbe de creştere, este indicat să discutaţi cu un medic. • JANOSI ILDIKO ::: comentariu pe forum :

  Buna seara!!!
  Am nevoie de ajutor,sunt deja disperata,speriata si nu mai stiu ce solutie sa gasesc pentru fetita mea care are 5 ani si 11 luni.Nu vrea sa manance ,nu are pofta de mancare dimineata ma intreaba @ azi trebuie sa mananc?!!?
  La gradinita nu mai vrea deloc micul dejun,la pranz poate
  2-3 lingurite.Nu are mancare preferata!!!Acum ne confruntam cu traheobronsita,nu a mancat mai nimic de 5 zile!!Va rog sa ne ajutati !!!!!
  MULTUMESC

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ildiko. Cu siguranta nu am cum sa va ajut pe aceasta cale, este neaparat sa discutati cu un pediatru, si chiar cu un psiholog specializat in aceste probleme ale copilului. Va pot recomanda cu incredere Centrul Medical Asteco, daca puteti obtine o programare la doctor Delia Chira, va poate consulta si ghida pe mai departe.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters