trafic.ro ranking

trafic.ro Există persoane predispuse la anorexie sau bulimie? | Nutritionist Cluj

Există persoane predispuse la anorexie sau bulimie?

Un răspuns exact la această întrebare nu există, întrucât este greu de precizat dacă anumiţi factori determină boala, sau invers, sunt determinaţi de boală. Este, de asemenea, posibil, ca factorii să aibă cauze comune, mai profunde, cu bolile, sau, să apară, din întâmplare, în acelaşi timp.

În ciuda acestei întrebări complexe care marchează întreaga cercetare din medicină, în cazul tulburărilor de comportament alimentar s-a conturat un anumit profil tipic. Persoanele cu anorexie sau bulimie nervoasă sunt, în cele mai multe cazuri, adolescente şi femei tinere (anorexia fiind, în medie, prezentă la vârste mai mici decât bulimia nervoasă), cu statut socio-economic peste medie, cu anumite trăsături de personalitate şi cu un anumit tip de preocupări în familie.

Personalitatea cel mai frecvent întâlnită este una perfecţionistă, chiar obsesivă, care îşi impune adesea restricţii. În realitate, aceste trăsături de personalitate se suprapun peste o stimă de sine redusă şi peste o imagine negativă sau deformată a propriei persoane. Alte trăsături sunt considerate manifestări clinice ale bolilor (preocuparea excesivă pentru alimentaţie – colecţionarea de reţete, numărarea caloriilor, manipularea anturajului etc.)

Viaţa de familie se înscrie, de asemenea, într-un anumit tipar. De multe ori este vorba despre familii in care au existat sau există probleme de nutriţie: obezitate, tulburări de comportament alimentar, sau chiar probleme de tipul depresiilor. Părinţii sunt pragmatici, autoritari şi preocupaţi de alimentaţie, şi, în general, impun o educaţie strictă. De multe ori este cazul unor părinţi singuri (divorţaţi, văduvi), a căror relaţie cu copilul (copiii) este deosebit de strânsă. Dealtfel, se pare că una din trăsăturile profunde ale anorexiei este opoziţia persoanei faţă de maturizare sau faţă de asumarea răspunderilor, şi adâncirea, prin manipulare, a relaţiei dintre părinte şi copil. Aceste observaţii sunt susţinute şi de faptul că anorexia este pozitiv influenţată de desprinderea de mediul obişnuit, această metodă fiind folosită inclusiv ca intervenţie terapeutică.

Cuvinte cheie: predispozitie, anorexie nervoasă, bulimie, cauze, personalitate, familieFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters