trafic.ro ranking

trafic.ro Ce sunt tulburările de comportament alimentar? | Nutritionist Cluj

Ce sunt tulburările de comportament alimentar?

Termenul de “tulburări de comportament alimentar” defineşte în medicină un grup de boli nutriţionale severe în apariţia cărora rolul esenţial îl au factorii psihologici.

Diagnosticul de “tulburări ale comportamentului alimentar” este unul psihiatric, şi se referă la anorexie nervoasă (sinonim anorexie mentală), bulimie nervoasă şi boli înrudite.

Clasificarea iniţială cuprindea doar primele două, dar prezenţa într-o proporţie mare a unor afecţiuni asemănătoare, dar care nu întrunesc decât o parte din criteriile de diagnostic ale primelor, a determinat extinderea diagnosticului şi la “alte tulburări ale comportamentului alimentar”. Una dintre afecţiunile încadrate în această categorie se numeşte în engleză “binge-eating disorder” (traducerea aproximativă ar putea fi “boala crizelor de bulimie”, sau, simplu: bulimie), boală prezentă la aproximativ o treime dintre pacienţii cu exces ponderal care se adresează medicului pentru probleme de nutriţie (mai jos).

În afara sensului strict diagnostic al termenului “tulburări ale comportamentului alimentar”, există numeroase modificări ale comportamentului alimentar considerate anormale, dar care nu se diagnostichează ca atare de către medic. Astfel de modificări sunt: sindromul de alimentaţie nocturnă, ciugulitul, apetitul direcţionat (pofta pentru o anumită componentă alimentară), apetitul pentru substanţe non-nutritive (pica), preocuparea excesivă şi consumul exclusiv de alimente considerate sănătoase (ortorexia), înghiţirea rapidă a unor cantităţi mari de alimente nemestecate, şi chiar consumul excesiv de alcool. Unii autori includ în această categorie şi aşa-numita “supraalimentaţie” (overeating) definită ca alimentaţie excesivă (o definiţie imprecisă).

Este de precizat faptul că obezitatea nu este o tulburare de comportament alimentar în sine, chiar dacă la baza apariţiei obezităţii stă o alimentaţie ce aduce mai mult decât consumă organismul.

Cuvinte cheie: tulburări de comportament alimentar, definiţie, diagnostic, bulimie, anorexie nervoasă, obezitate • tulburari_alimentare ::: comentariu pe forum :

  In 2012 s-a infiintat un grup de suport pentru cei cu probleme alimentare (http://taa-romania.blogspot.ro/).
  Întâlnirile T.A.A. (Tulburari Alimentare Anonimi)au loc săptămânal în București, în fiecare marți la mănăstirea Radu Vodă (str. Radu Vodă, nr. 24 A, 040275, sect. 4, București) şi în Timişoara.
  Pentru informații vă rugăm să sunați la 0734514871 (Silvia) sau ne trimiteți un e-mail către taa.bucuresti@gmail.com

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Tulburari alimentare. Multumim pentru mesaj, coincidenta este ca tot MARTI sunt programate aceste intalniri si la CLuj-Napoca, la Centrul MEdical Asteco (grup de suport).

 • anonim ::: comentariu pe forum :

  Imi puteti da va rog mai multe detalii despre intrunirile de la Cluj? Cu cine as putea sa iau legatura? As dori foarte mult sa paricip…

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Anonim. Gasiti detalii pe siteul doctoritei Madalina Indrie: http://www.nutritiecluj.ro. Doamna doctor consulta si la Centrul Medical Asteco, ati putea sa va programati la o consultatie, si la consultatie puteti discuta si acest tip de interventie. Pagina clinicii Asteco este http://www.astecomedical.ro.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters