trafic.ro ranking

trafic.ro Ce este comportamentul alimentar? | Nutritionist Cluj

Ce este comportamentul alimentar?

Comportamentul alimentar este ansamblul acţiunilor şi atitudinilor legate de alimentaţie. Alimentaţia nu înseamnă doar hrană, ci un întreg ansamblu, din care fac parte trăsăturile psihologice, biologice (neuro-hormonale, digestive etc.) ale persoanei, ca individualitate şi ca parte a mediului său înconjurător – familie, societate, serviciu, cu tot ce presupun acestea: obiceiuri culturale, religioase, constrângeri financiare, de timp ş.a.m.d.

În zilele noastre, alimentaţia presupune în primul rând alegeri: alegerea alimentului, momentului, cantităţii, iar aceste alegeri au loc în permanenţă în cadrul comportamentului alimentar: putem alege ce să cumpărăm, ce şi cum să mâncăm, când să ne oprim. Aceste alegeri au devenit însă extrem de dificile în epoca modernă, în care alimentele sunt peste tot, calitatea este foarte variabilă, timpul este preţios, constrângerile financiare sunt mari, şi, în plus, industria alimentară, mass-media şi comerţul în general sunt extrem de puternice. În lipsa unor alegeri potrivite, se consumă alimente ieftine, de proastă calitate nutriţională, şi care, de cele mai multe ori, îngraşă şi dezechilibrează metabolismele.

Alături de partenerul nociv, sedentarismul, alimentaţia a contribuit esenţial la răspândirea bolilor metabolice şi nutriţionale, în frunte cu obezitatea, sub forma, oficială, a unei epidemii.

Comportamentul alimentar normal presupune mai multe etape: etapa de căutare, stocare şi preparare a alimentelor, etapa propriu-zisă a alimentaţiei, şi etapa de digestie. Aceste etape au, la rândul lor, elemente programate în biologia noastră: senzaţie de foame (nevoia de a mânca), “apetitul” (dorinţa de a mânca), plăcerea de a mânca, şi saţietatea, elemente care sunt în acelaşi timp influenţabile prin factori exteriori.

Stilul de viaţă modern este capabil să bulverseze absolut toate elementele comportamentului alimentar, prin numeroase mecanisme: tulburarea sistemului de plăcere-recompensă, tulburarea ritmului programat neuro-hormonal, prevalenţa apetitului asupra senzaţiei de foame etc. Din acest motiv, suntem în zilele noastre puşi în situaţia de a învăţa la modul efectiv ce înseamnă comportament alimentar normal, pentru a ne menţine sănătoşi, sau, mai ales, pentru a combate bolile metabolico-nutriţionale, atunci când ele au apărut deja (obezitate, diabet tip 2, dislipidemii etc.). Din păcate trebuie să combatem şi soluţiile pe care le-a adus lumea modernă la problemele de nutriţie, şi anume curele şi dietele, “soluţii” care, în cele mai multe cazuri, agravează problemele de sănătate pe termen lung.

Cuvinte cheie: comportament alimentar, alimentatie, nutriţie foame, apetit, plăcere, saţietate, cure, dieteFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters