trafic.ro ranking

trafic.ro Anorexie, bulimie şi binge-eating | Nutritionist Cluj

Anorexie, bulimie şi binge-eating

Anorexia nervoasă şi bulimia nervoasă sunt boli severe (diagnosticate ca atare ca afecţiuni psihiatrice) caracterizate prin tulburări specifice ale comportamentului alimentar, ce survin de obicei pe un anumit fond psihic.

Anorexia nervoasă se caracterizează printr-o greutate scăzută prin limitarea extremă a consumului de alimente sau prin măsuri de “epurare” a organismului (vărsături, laxative, diuretice). În cadrul aceste boli, subponderea nu este percepută ca ceva grav sau anormal, dimpotrivă, există un întreg comportament de evitare a creşterii în greutate, pornind chiar de la teama de a se îngrăşa. Împreună cu aceste tulburări apar dezechilibre hormonale profunde ce determină, printre altele, absenţa ciclurilor menstruale.

Bulimia nervoasă se caracterizează prin episoade repetate de consum rapid al unor cantităţi mari de alimente, acopaniate de un sentiment de pierdere a controlului, la care se adaugă un comportament compensator, care are rolul de a preveni creşterea în greutate (vărsături, laxative, activitate fizică extremă, post). Există, aşadar, manifestări comune în bulimia şi anorexia nervoasă, motiv pentru care s-a stabilit un criteriu special de diagnostic: pentru a afirma prezenţa bulimiei nervoase trebuie exclus diagnosticul de anorexie, care, pe termen scurt, are implicaţii mai grave.

Nu orice criză de bulimie înseamnă prezenţa unei bulimii nervoase (o boală ce presupune mai multe manifestări). Există persoane care au crize de bulimie (în engleză “binge-eating”) dar care nu apelează la metode compensatorii. Acestea se încadrează în diagnosticul de “binge-eating disorder”, a cărui traducere în limba română nu este larg folosită, dar ar putea fi “boala crizelor de bulimie” sau, simplu, “bulimie” (dar nu bulimie nervoasă).

Întrucât există elemente comune de diagnostic şî, în acelaşi timp, implicaţii diferite ale celor 3 categorii principale de tulburări ale comportamentului alimentar, este necesar un consult la medic sau psiholog care să stabilească exact ce afecţiune este prezentă, pentru că oricare din aceste afecţiuni trebuie tratată. Din păcate, aceste demers nu este uşor, din multe motive ce ţin inclusiv de anumite trăsături ale bolii. În orice caz, orice pas făcut în sensul ameliorării situaţiei este un pas mare, fie că este vorba despre o acţiune simplă precum solicitarea unui consult psihologic/psihiatric.

Cuvinte cheie: anorexie nervoasă, bulimie nervoasă, binge eating, tulburări de comportament alimentar, definiţie, diagnosticFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters