trafic.ro ranking

trafic.ro Ce înseamnă malnutriţie, denutriţie şi subnutriţie? | Nutritionist Cluj

Ce înseamnă malnutriţie, denutriţie şi subnutriţie?

Malnutriţia defineşte nepotrivirea dintre nevoile organismului, pe de o parte, şi alimentaţie, cu componentele sale (de la componente “mari” = macronutrienţi: glucide, lipide, proteine, până la componente “mici” = micronutrienţi: vitamine, săruri minerale) şi utilizarea alimentelor în organism, pe de altă parte.

Pentru a vorbi de denutriţie, această nepotrivire trebuie să aibă consecinţe “măsurabile”, adica să se manifeste prin tulburări ale funcţiilor şi/sau compoziţiei organismului cu impact asupra sănătăţii. Denutriţia este acea componentă a malnutriţiei caracterizată prin deficite (de ex. proteice) cu consecinţe clinice (termenii denutriţie şi malnutriţie clinică se suprapun).

Cealaltă componentă a malnutriţiei poate părea surprinzătoare, şi se referă la excese, în mod particular la obezitate, ce nu poate apărea fără un exces al caloriilor. Există suprapuneri bine cunoscute ale noţiunilor, de exemplu în obezitate (situaţie de exces) există elemente de denutriţie (situaţie de deficit), precum deficitele vitaminice (de ex. de vitamina D). Dealtfel, alimentaţia ce contribuie la apariţia obezităţii este rareori caracterizată doar prin exces caloric global, situaţia cea mai frecventă cuprinzând şi dezechilibre între componentele alimentaţiei (exces de grăsimi, de dulciuri concentrate etc.).

În general, însă, termenii de “malnutriţie” şi “denutriţie” se utilizează pentru persoanele cu greutate sub limitele normale, sau la cele care scad mult şi/sau repede în greutate.

Dacă termenul de malnutriţie este utilizat în special pentru a defini afecţiuni specifice (ex. malnutriţie protein-calorică: Kwashiorkor, malnutriţia calorică globală: marasm), in schimb termenul de denutriţie este mai potrivit pentru mai multe categorii: persoane vârstnice cu scădere rapidă în greutate, persoanele subponderale de la un anumit nivel, persoane suferind de anorexie nervoasă etc.

Al treilea termen, subnutriţia defineşte de asemenea o categorie a malnutriţiei, termenul referindu-se în particular la aportul scăzut de calorii şi proteine, şi mai puţin la aportul de vitamine şi minerale (Merck).

Niciuna dintre definiţii nu este sinonimă cu subponderea, adică greutatea corespunzătoare unui indice de masă corporală sub 18.5. Acest lucru explică de ce nu toate persoanele subponderale sunt clasificate automat ca denutrite, mai precis persoanele cu IMC între 17 şi 18.4 kg/m2, sau greutate cu până la 10-15% mai mică decât normalul şi stabilă sunt considerate doar “slabe”. Nu este şi situaţia celor cu IMC sub 17, pentru care un bilanţ medical este obligatoriu.

Cuvinte cheie: malnutriţie, denutriţie, subnutriţie, subpondere, definiţie, diagnostic • Mariana ::: comentariu pe forum :

  Buna seara… Am si eu o fetita de 15 ani si jumatate si in luna noiembrie 2011 a fost diagnosticata la un spital din Bucuresti cu malnutritie si o usoara gastrita. am urmat tratamentul de la Bucuresti care ne-a fost prescris dar fara nici un rezultat. acuzand mereu dureri de stomac atunci cand mananca si stare de voma, mancarea nefiind deloc in cantitate mare. Are 38 de kg si amneoree de un an de zile. De aproximativ o luna i-am luat tratament de la Calvita dar nici de la acesta nu se vad schimbari. mentionez ca i-am facut numeroase analize toate iesind bune. Nu stiu ce sa mai fac si unde sa mai merg. va rog din toata inima sa-mi raspundeti la acest mesaj, si daca imi puteti recomanda un medic bun care sa ma ajute sa trec peste aceasta problema chiar din Cluj as veni si acolo eu fiind din Galati. Doamne ajuta!

 • irina ::: comentariu pe forum :

  de gastrita te vindeci cu cartof crud pe stomacul gol.
  pt imunitate,pofta de mincare i-ati dat ceva? natura, iesirea in aer liber, marea, vacante la tara ati incercat?legume si fructe din belsug ati incercat sau centrum vitamine?

 • irina ::: comentariu pe forum :

  sau niste vitamine injectabile prescrise de medic? Ar trebui sa apelati mai mult la natura.
  multa sanatate si liniste in suflete!

 • liliana ::: comentariu pe forum :

  Buna seara.

  In anul 2010 am suferit o operatie de micsorare de stomac . La analize am constatat nivelul scazut la B 12 respectiv 151 . As vrea sa stiu ce alte analize sa mai fac daca este o malabsorbtie si cui sa ma adresez ? Medicul nutritionist la care am fost astazi a spus ca nu intra in sfera lui de activitate ?!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Liliana. In general suplimentarea cu B12 in aceasta situatie intra in competenta chirurgului care v-a operat sau a nutritionistului cu care lucreaza chirurgul. In mod direct este competenta HEMATOLOGULUI, medic specializat in anemii si astfel de deficite, deci cei mai buni medici care pot suplimenta sunt hematologii, dar pot si nutritionistii si chiar medicii de familie. Exista fiole cu concentratie mai mare (de 1000), si se poate administra 14 zile, cate o fiola pe zi, in functie si de alti parametri din analize (hemoleucograma).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Liliana. Medicul nutritionist, dar si cel de familie, poate sa ceara un astfel de bilant, care sa includa: hemoleucograma, fier, vitamina B12, calciu + alte analize uzuale. Daca se constata deficite, se pot corecta, ideal este administrarea de polivitamine dupa astfel de operatii, in mod normal chirurgii fac aceste indicatii, inclusiv la controalele la 1 si 6 luni.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters