trafic.ro ranking

trafic.ro Ce consecinţe are denutriţia? | Nutritionist Cluj

Ce consecinţe are denutriţia?

Consecinţele denutriţiei sunt variabile, de la consecinţe uşor remediabile până la consecinţe severe. Evaluarea stării de nutriţie (indiferent de greutate) poate stabili gradul de risc, în primul rând prin identificarea cauzelor denutriţiei.

Numeroase afecţiuni pot fi la baza unei scăderi în greutate neintenţionate, de la boli pentru care termenul de malnutriţie este potrivit (de ex. sindroame de malabsorbţie, boli inflamatorii ale tubului digestiv, insuficienţă renală, neoplazii, infecţii cronice) până la boli în care termenul de “malnutriţie” nu se utilizează în practică (cazurile de diabet zaharat care debutează cu o scădere semnificativă în greutate). Primii paşi în evaluare sunt întotdeauna simpli, ei constând în discuţia cu medicul, examinare şi un set de investigaţii de bază. Dacă nu se identifică o boală cauzatoare în această etapă, atunci se indică investigaţii mai amănunţite, până la descoperirea cauzei. Este deosebit de importantă investigarea unei denutriţii, în mod particular la vârstele extreme (copii, vârstnici), la care şi consecinţele pot fi severe.

Denutriţia în sine produce tulburări diverse, situaţia cea mai tipică întâlnindu-se în cazul vârstnicilor, la care denutriţia cauzează o scădere a masei musculare (cu consecinţe metabolice şi mecanice – risc de cădere), o scădere a imunităţii – predispunând la infecţii (cutanate, respiratorii, urinare), anemii şi stare generală alterată.

La tineri, denutriţia poate avea în special consecinţe metabolice, cele mai severe întâlnindu-se în cazul anorexiei nervoase. În toate cazurile, fapt semnalat şi de definiţie, denutriţia agravează bolile prezente şi predispune la alte boli.

Consecinţele în cazul denutriţiei prin deficit de micronutrienţi (vitamine şi săruri minerale) sunt complexe: anemii (deficit de fier, vitamina B12, acid folic, cupru), tulburări neurologice (deficit de vit. B1, B6) , cutanate (zinc, vit. A, grup B, E), oculare (vit. A), scăderea imunităţii (vit. C), endocrine (iod), metabolice (osteoporoza: calciu, vit.D), cardiace (potasiu) etc.

Manifestările pot apărea în cadrul unor boli sau consecutiv unor tratamente (diuretice, antiacide etc.), dar şi la persoane sănătoase, în anumite situaţii (regim vegetarian strict, sarcină), şi impun suplimentare vitaminică/minerală.

Alimentaţia dezechilibrată poate produce, în egală măsură, deficite de micronutrienţi. La persoanele obeze există astfel de deficienţe, rezultate atât din alimentaţie cât şi din tulburările metabolice caracteristice obezităţii. Ele nu trebuie agravate prin cure de slăbire sau diete dezechilibrate, ce conduc cu adevărat la denutriţie, în sensul cel mai potrivit al cuvântului.

Cuvinte cheie: denutriţie, consecinţe, obezitate, micronutrienţi, vârstnici, tineriFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters