trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se tratează hiperuricemiile? | Nutritionist Cluj

Cum se tratează hiperuricemiile?

Tratamentul afecţiunilor metabolice, inclusiv al hiperuricemiilor, porneşte întotdeauna de la o evaluare care merge dincolo de simpla constatare a unei analize în afara limitelor normale. Astfel, constatarea unei hiperuricemii poate să nu fie urmată de nicio măsură specifică, dacă se previzionează o revenire la normal (de exemplu, in cazul diabetului zaharat dezechilibrat), sau să necesite un tratament pe termen lung (dacă este vorba despre gută). Desigur, dacă există manifestări clinice (articulare, renale), atunci medicul specialist (reumatolog, nefrolog) va recomanda măsurile specifice fiecărei probleme.

În toate cazurile, dacă s-a stabilit că este necesar un tratament pe termen lung pentru scăderea acidul uric (dincolo de tratamentul bolii care a determinat această creştere, după caz), atunci el se referă la două măsuri: regimul alimentar şi medicamentele.

Regimul alimentar în hiperuricemii şi gută (impropriu zis “dieta pentru gută”) cuprinde mai multe tipuri de măsuri. O măsură specifică este reducerea consumului de “purine”, materie primă pentru acidul uric, prezentă în proporţii mari în organe, extracte de carne (conserve), drojdia de bere, fructe de mare şi anumiti peşti (sardine, herring, mackerel, hamsii). Alimentele de origine vegetală cu conţinut înalt de purine (ciuperci, spanac, mazăre, fasole etc.) nu au dovedit o asociere cu riscul de gută.

Dintre băuturile alcoolice, vinul consumat moderat pare a fi protectiv, în timp ce berea şi băuturile tari trebuie evitate.

La fel de important, hiperuricemia se asociază cu rezistenţa la insulină şi cu bolile cardiovasculare, motiv pentru care toate măsurile ce au ca scop scăderea în greutate şi măsurile împotriva aterosclerozei (în mod particular reducerea consumului de grăsimi saturate şi trans) sunt indicate în hiperuricemie. Reducerea grăsimilor contribuie şi în mod direct la o mai bună eliminare a acidului uric.

În acelaşi timp, se recomandă o bună hidratare, şi consumul unor alimente care au dovedit, în cercetări, proprietăţi benefice: lactatele degresate, alimentele bogate în vitamina C. Toate aceste măsuri trebuie să se încadreze în ceea ce se numeşte, în mod larg, alimentaţie sănătoasă, dar cu particularizări pe care este bine să le discutaţi cu un medic (medic de familie, eventual diabetolog-nutriţionist/reumatolog/nefrolog, în funcţie de problemele concomitente).

Societatea Britanică de Reumatologie recomandă oficial ca persoanele cu gută să nu apeleze la remedii naturiste (“herbal remedies”) fără consultaţie medicală.

De asemenea, dacă există o recomandare pentru medicamente (allopurinol), tratamentul trebuie urmat şi reevaluat periodic (în funcţie nu doar de acidul uric, ci şi de alţi parametric: creatinină, vârstă, greutate etc.).

Articole pe aceeaşi temă: Ce sunt hiperuricemiile şi guta?;

Cuvinte cheie: hiperuricemii, gută, regim, dietă, tratamentFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters