trafic.ro ranking

trafic.ro Ce sunt hiperuricemiile şi guta? | Nutritionist Cluj

Ce sunt hiperuricemiile şi guta?

Hiperuricemiile sunt definite prin valori ale acidului uric peste 7 mg/dl la bărbaţi sau 6 mg/dl la femei. Ele apar în numeroase situaţii, dintre care cea mai cunoscută este guta, o afecţiune caracterizată prin episoade repetate de inflamaţie dureroasă a articulaţiilor, datorită depunerii de cristale de acid uric. Acidul uric creşte însă şi în alte circumstanţe: boli cardiovasculare, obezitate, insuficienţă renală, consum de alcool, excese alimentare (în special carne roşie şi organe), diabet zaharat dezechilibrat, sindrom metabolic, tratament cu diuretice etc. Din acest motiv, interpretarea valorii crescute a acidului uric trebuie făcută de catre medic, cunoscând caracteristicile individuale ale persoanei: afecţiuni, tratamente, regim alimentar etc.

Diagnosticul de gută este unul complex, şi trebuie stabilit de medicul reumatolog, pentru că există şi alte afecţiuni asemănătoare (pseudoguta, alte boli inflamatorii ale articulaţiilor etc.), fiecare cu implicaţiile şi tratamentul ei.

Termenul de gută se referă, de fapt, la mai multe situaţii. O situaţie este atacul acut de gută, care în mod tipic se manifestă prin durere, mărire şi roşeaţă a unei articulaţii (în general zona degetului mare de la picior), apărute brusc, uneori după abuzuri alimentare sau de alcool. Atacul de gută trebuie diagnosticat şi tratat cât mai rapid, pentru a combate, în primul rând, durerile intense.

A doua situaţie este guta propriu-zisă (artrita cronică sau “guta tofacee”), situaţie în care suferă, cronic, mai multe articulaţii, şi în care pot apărea tofii gutoşi: depuneri de acid uric în ţesuturile moi (cot, ureche, tendoane etc.). Pe fondul problemelor cronice pot surveni atacuri acute de gută, motiv pentru care principalele măsuri se referă la prevenirea acestora.

Dincolo de afectarea articulară există şi o boală a rinichilor datorată creşterii acidului uric, şi care poate îmbrăca mai multe forme, acute sau cronice, inclusiv formarea de pietre la rinichi (litiaza urică).

În cazul în care nu există aceste manifestări, se vorbeşte despre “hiperuricemia asimptomatică”.

În concluzie, există atât boli cauzate de creşterea acidului uric, cât şi boli care cresc acidul uric, din acest motiv constatarea hiperuricemiei nu trebuie urmată direct de o “dietă de scădere a acidului uric”, ci de o evaluare medicală, care să stabilească exact ce înseamnă creşterea în cazul respectiv, şi ce măsuri trebuie luate. Acestea se referă nu doar la regim, ci şi la medicamente care au, în primul rând, scopul de a preveni problemele acute.

Articole pe aceeaşi temă: Cum se tratează hiperuricemiile?

Cuvinte cheie: hiperuricemie, definiţie, diagnostic, hiperuricemie asimptomatică, gută, tofi gutoşi, articulaţii • AURELIA ::: comentariu pe forum :

  Cat timp se tine regim pentru guta?Sotul meu are guta si mananca de 5 saptamani numai legume si fructe asa la sfatuit medicul ortoped.Pentru un om care munceste 10 ore oe zi este cam greu.Ce ma sfatuiti?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Aurelia. Regimul pentru guta nu inseamna a consuma doar fructe si legume. Recomandarea mea este ca sotul Dvs sa isi refaca un set de analize (care sa cuprina acidul uric), si cu acesta sa mearga la un specialist reumatolog. Nici in guta (daca diagnosticul este cert) nici in orice alta boala nu se recomanda o alimentatie de acest tip. Cu alte cuvinte, trebuie reluata alimentatia normala, pana la reevaluarea situatiei.

 • Serban Marin ::: comentariu pe forum :

  Acum 3 lunio durerepersistenta degenunchi ma facut sa apelez la servicile unui medic particular care ma diagnosticat cu guta fiindui necesara numai analiza acidului uric simntomele care au intervenit dup ce am inceput tratamentul cu milurit a fost scaderea acidului uric la7 insa simntomele au fost ca au inceput sa imi amorteasca genunchii la mers sa ma doara degetele la picioare si incheturile in tot corpul in situatia aceasta am intrerupt miluritu la indicatia medicului cardiolog vas ruga dacaputeti sa indicati medicul specialist care ar putea sa mi faca toate investigatile necesare diagnosticari acestei boli cu multumiri

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Serban Marin. Da, este indicat sa va adresati unui medic REUMATOLOG.

 • crina mariana ::: comentariu pe forum :

  Am facut un atac de guta, adica niste dureri in tot corpul parca eram un sac cu oase ce nu mai incapeau si se certau intre ele. Ma dureau gleznele, genunchi, mijlocul si degetele dela mani, degetul mare dela mana stanga parca era un tendon ce se intindea si se strangea tot timpul. In jurul gleznelor si a genunchilor a inceput sa ma manance pielea ingrozitor si sa se inroseasca. Dimineata pe degetul mic dela mana stanga mi-a aparut o basica alba galbui. Deci toate simtomele erau de guta si asa am fost diagnosticata cu guta. Am facut analiza la acidul uric mi-a iesit 3,7ml deci in limite normale. Daca stateam mai mult timp in picioare fara a ma misca , cand sa merg eram ca o bucata de lemn, nu mai imi simteam picioarele erau intepenite. Ce poate fi? Daca cineva imi poate raspunde ii multumesc din suflet.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Crina Mariana. Cel mai bine va poate raspunde un medic reumatolog, ar putea fi guta sau alte afectiuni articulare asemanatoare, cred ca o a doua parere de la un reumatolog bun este necesara, desigur la un cabinet. Din cunostinele mele, valoarea normala a acidului uric in timpul unui atac acut nu exclude guta, dar sunt multe alte aspecte de luat in calcul. Astept, la randul meu, si alte opinii de la colegii mei.

 • floricica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Fiul meu are 19 ani, iar incepand cu mai 2012, facand analizele anuale, am descoperit o valoare foarte mare a acidului uric – 10,9. In septembrie 2012 (in toata aceasta perioada a mancat numai carne de peste si a luat Milurit), acidul uric a fost de 8,4. Anul acesta, in luna februarie a refacut analizele, acidul uric este 8,11.
  Va rog sa ma ajutati in a gasi o cauza a acestei valori mari a acidului uric sau sa ne directionati catre ce analize ar trebui facute in a gasi o cauza.
  Va multumesc anticipat!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Floricica. Multe din cazurile de hiperuricemie au legatura cu obezitatea. Un set de analize si o discutie cu medicul de familie sunt punctul de plecare. La valoarea de 8 in general se indica regim alimentar, daca sunt sau au existat vreodata probleme articulare este bine de discutat cu medic reumatolog. Trebuie, de asemenea, reevaluat tratamentul cu MIlurilt (doza, verificarea periodica a creatiinei, si alti parametri). Sfatul meu este sa discutati cu un medic reumatolog, care va poate linisti, sau va poate indruma pe mai departe. Unele cazuri de acest tip ajung si la medici nutritionisti, dar informatiile cu privire la regimul potrivit sunt destul de larg raspandite, evitrea organelor, a grasimilor, si a carnii de animal tanar este principala interventie.

 • floricica ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc, domnule doctor pentru raspunsul promt!

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters