trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se combate ateroscleroza? | Nutritionist Cluj

Cum se combate ateroscleroza?

Ateroscleroza se combate în primul rând prin măsuri care ţin de stilul de viaţă. Activitatea fizică, alimentaţia şi buna gestionare a stresului sunt 3 elemente de bază.

Măsurile nutriţionale care combat ateroscleroza acţionează prin diferite mecanisme. Pe de o parte, este necesară normalizarea lipidelor. Pentru reducerea LDL-colesterolului se recomandă în principal limitarea grăsimilor saturate (animale), a grăsimilor trans, şi a colesterolului alimentar. Puţine dovezi există cu privire la alimente care cresc HDL-colesterolul. În schimb, consumul moderat de alcool creşte HDL-colesterolul, dar acesta nu poate fi un argument pentru a-l recomanda, ci doar pentru a menţine consumul în anumite limite. Trigliceridele răspund bine, în plus, şi la limitarea glucidelor concentrate, dar şi la consumul de acizi graşi omega-3 (ex. carnea de peşte: sardine, hering, mackerel, somon).

Hipertensiunea arterială necesită reducerea consumului de sare, dar şi alte măsuri s-au dovedit eificiente. Un exemplu este dieta DASH (de la “dietary approaches to stop hypertension”), un regim hipolipidic care cuprinde o proporţie adecvată de fructe, legume şi lactate degresate (aceste recomandări nu sunt, în realitate, o dietă).

Regimul alimentar din diabetul zaharat cuprinde toate aceste măsuri plus măsuri specifice, referitoare la glucide (carbohidraţi). Acestea trebuie incluse într-un meniu echilibrat, diversificat, adecvat din punct de vedere al caloriilor şi al proporţiei diferitelor grupe alimentare.

Dincolo de măsurile care ţin de stilul de viaţă, există diverse tratamente farmacologice şi chiar chirurgicale. Medicamentele cuprind atât antihipertensivele, hipolipemiantele, şi celelalte tratamente specifice diferitelor afecţiuni aterosclerotice (inclusiv tratamentul diabetului zaharat), cât şi tratamente de prevenţie, în funcţie de severitatea aterosclerozei: antiagregante, anticoagulante. Situaţiile extreme impun măsuri invazive de tip rezecţie (endarteriectomie), angioplastie cu montare de stent (implant care menţine deschisă artera), sau by-pass. În toate situaţiile, ca dealtfel în orice altă ramură a medicinei, sunt întotdeauna de preferat măsurile de prevenţie, reprezentate, în cazul aterosclerozei, de un stil de viaţă sănătos.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este ateroscleroza?; Cine este predispus la ateroscleroză?;

Cuvinte cheie: ateroscleroza, prevenţie, tratament, medicamente, hipertensiune, dislipidemii, LDL colesterol, diabet zaharatFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters