trafic.ro ranking

trafic.ro Ce înseamnă sindrom metabolic? | Nutritionist Cluj

Ce înseamnă sindrom metabolic?

Sindromul metabolic (numit mai demult sindrom X metabolic) este o grupare de afecţiuni metabolice ce semnalează un risc crescut pentru boli cardiovasculare şi diabet zaharat tip 2.

Unele afecţiuni sunt incluse în criteriile de diagnostic: obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, prediabetul şi dislipidemia aterogenă.

Alte afecţiuni apar mai frecvent la persoane cu sindrom metabolic: ficat gras, sindrom de ovare polichistice, hiperuricemii, litiază biliară, sindrom de apnee în somn etc. Explicaţia constă în prezenţa unor mecanisme comune (rezistenţă la insulină, stare procoagulantă, proinflamatorie etc.) ce explică faptul că aceste afecţiuni se grupează dintr-un motiv şi nu întâmplător. Motivul nu este în prezent bine cunoscut, dar majoritatea autorilor tind să atribuie rolul principal obezităţii, în particular formei viscerale.

Dacă răspândirea (o persoană din 5 pe plan mondial) şi interesul comunităţii medicale pentru această situaţie sunt covârşitoare (s-au organizat până în prezent 3 reuniuni ştiinţifice mondiale pe tema sindromului metabolic), în schimb diagnosticul de sindrom metabolic, utilizat în special în centrele specializate, este mai puţin înţeles de persoanele în cauză. El semnalează, în fapt, o tulburare metabolică complexă, cu repercusiuni asupra mai multor sisteme biologice. Mai important, el trebuie să atragă atenţia asupra severităţii unor afecţiuni deseori subestimate: dislipidemia, hipertensiunea arterială şi obezitatea.

În acelaşi timp, în prezent nu există un tratament adresat strict sindromului metabolic, principalele măsuri care trebuie luate referindu-se la toate afecţiunile diagnosticate cu ocazia evaluării acestui sindrom. În plus, factorii de risc asociaţi trebuie priviţi cel puţin cu acelaşi interes, având în vedere că prevenirea unui eveniment sever precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral este, în toate cazurile, preferabilă tratamentului acestuia. Astfel trebuie înţelese recomandările privind renunţarea la fumat, promovarea activităţii fizice, a alimentaţiei sănătoase şi a tratamentelor medicamentoase la persoanele cu sindrom metabolic.

Cuvinte cheie: sindrom metabolic, sindrom X, definitie, diagnostic, tratament • ovidiu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.
  Sufar de sindrom metabolic clasic, care nebagat in seama a condus la o steatoza hepatica severa. Pentru diabetul de tip II, pe langa medicamentul recomandat de dr. de specialitate (Diaprel), iau de vreo 2 zile Glicemonorm tinctura. Nelamurirea mea este daca alcoolul etilic continut in tinctura afecteaza sau nu ficatul. Ma puteti ajuta cu un raspuns?
  Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ovidiu. In general cantitatea de alcool continuta in produse de sinteza (farmaceutice sau nu) nu are un impact major asupra evolutiei steatozei hepatice. Mai mult, periodic se indica verificarea bilantului hepatic pentru steatoza (din sange: transaminaze – ASAT, ALAT si gama GT, +ecografie), si se poate obseva in evolutie daca exista vreun impact negativ sau nu al oricarui produs, nu doar a tincturii mentionate.

 • ovidiu ::: comentariu pe forum :

  Multumesc pentru raspuns. Ultimele analize, facute la sf. lunii dec., au iesit OK, fiind de altfel prima data cand si colesterolul si trigliceridele coboara in limitele acceptate. Le voi reface la sf. feb. sa vad cum mai stau.
  As avea nevoie de un nutritionist bun, dar sunteti prea departe la Cluj, eu fiind din Pitesti.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters