trafic.ro ranking

trafic.ro Dislipidemiile: notiuni de baza despre tratament | Nutritionist Cluj

Cum se tratează dislipidemiile?

Dislipidemiile se tratează prin regim alimentar, activitate fizică şi medicamente.

În cazul în care se cunoaşte o cauză a dislipidemiei (de ex. hipotiroidisim, diabet zaharat), tratamentul bolii de bază se va reflecta şi într-o ameliorare a profilului lipidic.

Regimul alimentar este mai eficient în cazul hipertrigliceridemiilor izolate, în timp ce răspunsul este, de cele mai multe ori, modest în hipercolesterolemie. Acest fapt nu trebuie să descurajeze urmarea regimului alimentar, întrucât beneficiile regimului merg mult dincolo de valoarea colesterolului.

Alături de regim, activitatea fizică este eficientă şi în dislipidemii, având beneficii asupra tuturor fracţiunilor lipidice: scade LDL-colesterolul şi trigliceridele, creşte HDL-colesterolul.

În funcţie de tipul de dislipidemie şî în urma unei evaluări medicale se indică un anumit tip de regim, care să corespundă nu doar dislipidemiei, ci tuturor problemelor prezente.

În hipercolesterolemii regimul constă în adoptarea unei alimentaţii echilibrate, cu un număr adecvat de calorii, în care consumul de grăsimi animale saturate şi colesterol să fie menţinut în anumite limite, iar consumul de grăsimi trans să fie evitat (margarina şi alte produse cu grăsimi trans, chiar de provenienţă vegetală).

În cazul hipertrigliceridemiilor se indică, în plus, şi reducerea consumului de dulciuri concentrate şi, la valori mari, abţinerea de la alcool.

Dacă există combinaţii ale anomaliilor lipidice (2 sau mai multe anomalii simultan), valori foarte crescute, sau boli asociate (de exemplu diabet zaharat, gută etc.) este indicată adaptarea regimului la aceste situaţii. De menţionat că nu se recomandă, în niciun caz, excluderea grăsimilor din alimentaţie, nu toate grăsimile fiind contraindicate în dislipidemii (grăsimile polinesaturate omega 3 având efecte benefice şi fiind utilizate chiar ca medicament, într-un anumit dozaj).

Alături de regim şi activitate fizică se prescriu adeseori şi medicamente, care intervin la niveluri mai profunde, în metabolism, având beneficii cardiovasculare semnificative. Simplul fapt că statinele (clasa cea mai utilizată) sunt indicate nu doar pe termen lung, ci chiar în timpul unui infarct miocardic acut, le recomandă ca medicamente sigure şi eficiente, ce nu trebuie niciodată considerate opţionale, dacă medicul le-a prescris (detalii mai jos).

Articole pe aceeaşi temă: Ce sunt dislipidemiile?; Cum se diagnostichează dislipidemiile?; Sunt dislipidemiile periculoase?; Ce medicamente se recomandă în dislipidemii?  • serbanescu genoveva ::: comentariu pe forum :

    care sunt simptome caracteristice dislipidemiilor?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Genoveva S. Nu exista simptome specifice dislipidemiilor. Uneori in cazul dislipidemiilor severe sau a anumitor forme de dislipidemii pot aparea depuneri de grasime pe pleoape (xantelasma), la nivelul ochilor; lipoame (zone localizate de grasime, ca niste “noduli” mai mari). In majoritatea cazurilor, dislipidemiile nu sunt “simtite” de pacienti, insa la nivelul vaselor de sange apar modificari ce pot fi foarte periculoase.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters