trafic.ro ranking

trafic.ro Ce medicamente se recomandă în dislipidemii? | Nutritionist Cluj

Ce medicamente se recomandă în dislipidemii?

Principalele medicamente utilizate în tratamentul dislipidemiilor se numesc statine (simvastatină, atorvastatină, rosuvastatină etc.). Ele acţionează asupra lanţului metabolic al producţiei de colesterol, prin inhibarea unei enzime hepatice (HMG-CoA-reductaza).

Statinele sunt utilizate de peste 30 de ani, reprezentând una din marile descoperiri ale medicinei (o descoperire inspirată din natură, primul medicament de acest tip fiind produs prin imitarea unei substanţe produse de o ciupercă). Dealtfel, ca şi în cazul altor medicamente (de ex. metforminul, utilizat în diabetul tip 2), se descoperă în timp mecanisme de acţiune ce explică şi alte beneficii, uneori surprinzătoare, dincolo de efectul lor principal. În cazul statinelor, există nu doar efectul scăderii pe termen lung a colesterolului (mai exact a LDL-colesterolului), ci şi efecte rapide, datorită cărora statinele nu lipsesc din tratamentul infarctului miocardic acut, sau efecte asupra altor sisteme biologice: antiinflamatorii, imunomodulatoare, antireumatice etc. Statinele nu sunt doar eficiente, ci şi sigure, aşa cum o dovedeşte utilizarea, pe termen lung, de către milioane de pacienţi din lume.

A doua categorie, fibraţii (fenofibrat) acţionează în primul rând asupra trigliceridelor, în principal prin acţiune enzimatică. Fibraţii se pot recomanda singuri sau împreună cu o statină, tratamentul cu două medicamente în dislipidemie fiind indicat destul de frecvent, datorită mecanismelor, ţintelor şî beneficiilor diferite. Deocamdată, în România, nu există medicamente care să conţină ambele tipuri de hipolipemiante (statină şi fibrat).

Alte categorii de medicamente sunt cele care acţionează asupra absorbţiei colesterolului (ezetimib) sau metabolismului lipidic, în special al trigliceridelor (acizii graşi omega-3). Administrarea de acid nicotinic nu este larg răspândită, produsul actual nereuşind să concureze ca eficienţă şi siguranţă cu celelalte clase.

Restul produselor disponibile pe piaţă şi adresate “scăderii colesterolului” nu sunt medicamente, iar utilizarea lor nu trebuie decât, cel mult, să completeze un regim şi un tratament medicamentos indicat de medic, dacă persoana alege să apeleze la ele.

Articole pe aceeaşi temă: Ce sunt dislipidemiile?; Cum se diagnostichează dislipidemiile?; Sunt dislipidemiile periculoase?; Cum se tratează dislipidemiile?;

Cuvinte cheie: dislipidemie, tratament, statine, fibrati, mecanism de acţiune, statine naturale • madalina ::: comentariu pe forum :

  Buna dimineata! Imi cer scuze de deranj.Numele meu este Madalina si sunt din Pitesti. As dori sa-mi dati un sfat.Iubitul meu a avut cateva zile in care s-a simtit rau,avand stari de lesin si tremurat urmate de pofta de mancare. Am fost la medicul de familie care nu i-a facut absolut nimic. Atunci am hotarat sa facem urmatoarele analize iar rezultatele au fost :
  ALT 63 U/L
  AST 32 u/l
  GLUCOZA SERICA 96 mg/dl
  PROTEINA C REACTIVA 0,07 mg/dl
  VSH 14 mm/h
  FIBRINOGEN 375 mg/dl
  CALCIU SERIC 10.50 mg/dl
  CALCIU IONIC 4,55 mg/dl
  PROTEINE TOTALE SERICE 7,30 g/dl
  COLESTEROL HDL 33 mg/dl
  COLESTEROL TOTAL 221 mg/dl
  TRIGLICERIDE 254 mg/dl
  COLESTEROL VLDL 51 mg/dl
  COLESTEROL LDL 137 mg/dl
  LIPIDE TOTALE 840 mg/dl
  HEMATOCRIT 49.70 %
  HEMOGLOBINA 15,50 g/dl
  Nr. leucocite 8,75 mii/ul
  Nr. eritocite 5,19 mii/ul

  URINA -biochimie – hematii 25; culoare bruna; densitate 1026; pH 5
  Medicul de familie deocamdata nu i-a dat nici un tratament deoarece i-a spus ca nu sunt niste valori chiar asa de mari. I-a pus dignosticul de anemie si dislipidemie si i-a dat sa faca urocultura,un ecograf la rinichi si o radiografie lombara. Pe mine ma ingrijoreaza aceste valori si faptul ca pierde sange prin urina(cel putin eu asa inteleg din ceea ce am citit in rezultatele analizelor primite. V-as ruga sa ma sfatuiti ce sa fac si ce tratament medicamentos sau naturist si ce regim alimentar sa urmeze. Va multumesc pentru rabdare si ajutorul acordat. O zi buna!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Madalina. Buna dimineata. Am citit cu atentie mesajul dumneavoastra, si raspunsurile sunt urmatoarele: 1) .Singurul element alarmant din analize este HEMATURIA MACROSCOPICA (globulele rosii din urina, care modifica si culoarea urinii), pentru care se indica REPETAREA EXAMENULUI DE URINA si apoi CONSULT UROLOGIC. 2) Nicio analiza din cele mentionate nu explica alterarea starii generale si starile de lesin. Aici trebuie investigate eventuale alte cauze, inclusiv ne-medicale de tipul unei oboseli f. mari, stres etc, dar inainte de a se lua in calcul acestea, este necesara o minima investigare CARDIOLOGICA SI ECOGRAFIA ABDOMINALA (indicata corect de medicul de familie). 3) La tabloul biologic pe care l-ati trimis, este o dislipidemie mixta, asociata probabil si cu steatoza hepatica (sunt modificari metabolice destul de frecvente la tineri cu probleme de greutate si cu alimentatie necorespunzatoare). Aceasta dislipidemie nu nu are nicio legatura cu globulele rosii din urina si nici cu starea generala. 4) Nu este vorba despre anemie. 5) Acestea sunt doar mici observatii pe baza a ce ati semnalat in mesaj, un caz de acest tip se abordeaza doar FATA IN FATA cu pacientul. In multe situatii de acest tip se poate porni demersul diagnostic printr-un consult de specialitate: de MEDICINA INTERNA. 6) La valorile grasimilor din sange, se indica mai multa MISCARE IN AER LIBER, un regim echilibrat, si nu este nevoie de medicamente. Dupa 3 luni trebuie repetat setul de analize.

 • cristina ::: comentariu pe forum :

  Din cate stiu eu chiar nu se recomanda asocierea fibratilor cu statinelor, datorita riscului crescut de miozita/rabdomioliza, decat in cazuri speciale, timp in care se dozeaza periodic valorile CPK.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Cristina. Recomandarea de a nu asocia fibrat cu statina incepe sa fie depasita de foarte multe date noi, atat din studii pe combinatii fixe fibrat-statina, cat si din activitatea clinica. In Romania nu a fost raportate cazuri de rabdomioliza la tratament combinat, pe plan mondial au fost raportate extrem de putine cazuri, iar prezentul cuprinde nu doar date largi despre siguranta asocierii, cat si studii mari cu combinatii fixe statina-fibrat (cel putin 3 preparate vor aparea in urmatorii ani). Personal as evalua la nivel de sute, poate mii, cazuri de tratament combinat statina-fibrat in experienta mea clinica, tratament perfect tolerat, eventual cu anumite fenomene de intoleranta (inclusiv dureri musculare, atribuibile statinei), dar nu am avut nici macar o suspiciune de rabdomioliza. Daca aveti cunostinta de vreun caz raportat in Romania, as fi incantat sa il studiez in detaliu sau sa-mi trimiteti o referinta. Va multumesc mult pentru comentariu!

 • florentina71 ::: comentariu pe forum :

  buna ziua,ma numesc florentina am 40 de ani. am facut analize de rutina si medicul m-a speriat ,mi-a zis ca nu sunt bune,va scriu rezultatele concentratie medie a Hb eritrocit 31,7,HDL 43,LDL 133,ASLO 184,Ca seric8,9,Ca ionic 3,88-a zis ca am dislipidemie

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Florentina. Medicul s-a referit, cel mai probabil, la scaderea colesterolului bun (HDL), care poate fi numita dislipidemie. Nu este un aspect de speriat, ci de discutat pe un ton absolut normal la o consultatie obisnuita. Sunt prea putine date pentru a va da sfaturi, principalul este sa nu va speriati, pentru ca nu aveti motive serioase. Daca doriti sa va linistiti, va puteti programa la o consultatie la un medic de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, in orasul Dvs., cel mai bine la un cabinet privat.

 • Didina ::: comentariu pe forum :

  Am trigliceridele de 454, colesterolul de 212, glicemia de 108. Medicul mi-a recomandat lipantil nano, dar îmi apar ceva pete pe piele, nu mă simt bine cu acest medicament. Am citit pe site despre dislipidemie- care este şi diagnosticul meu, şi am sesizat că trebuie o medicamentaţie mai complexă şi un regim pe măsură. Să merg la nutriţionist?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Didina. Da, ar fi foarte bine sa discutati cu un nutritionist, referitor atat la hipertrigliceridemie, la glicemie, care este alarmanta, cat, in mod special, la tratamentul medicamentos. Nu trebuie o medicamentatie foarte complexa, daca nu tolerati un preparat anume, se poate alege un alt preparat (Lipantil Nano nu este singurul din categorie). Medicii care se ocupa cu dislipidemiile – colesterol crescut, trigliceride crescute etc., sunt medicii specialisti in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, va sfatuiesc sa gasiti un medic de aceasta specialitate in orasul Dvs.

 • Claudia ::: comentariu pe forum :

  Buna seara as dori sa-mi dati un sfat am fost la medicul de familie care nu mi-a facut absolut nimic doar mi-a prescris concor de 5 mg 1tb/zi,incepe sa imi tremure tot corpul in interior,am stari de lesin,am dureri de cap,senzatie de respiratie grea si m-am hotarat sa-mi fac analizele medicale.Iar rezultatele sunt:
  WBC/Numar leucocite=9.501*10^3/uL,Neutofile%=44.56*10/qL,Neutrofile(val.absoluta)=4.233*10qL,Limfocite%=44.08%,Limfocite(val.absoluta)=*4.378*10/qL,Eosinofile%=2.086%,Eozinofile(val.absoluta)=0.1982*10/qL,Bazofile(val.absoluta)=0.1266*10/qL,RBC/Numar eritrocite=4.851*10^6/qL,Hb/Hemoglobina=13.29g/dl,MCH/Hb eritrocitara medie=*27.39 pg,MCHC/conc medie a Hb eritrocitare=*30.80g/dl,RDW/Variatia dimensiunilor eritrocitare=12.38%,THR/Numar trombocite=369.7*10/qL,MPV/Volum mediu trombocitar=*5.609fL,PCT/Plachetocrit=0.2074%,PDW/Variatia dimensiunilor trombocitare=18.36%,Glucoza serica=96.02mg/dl,Colesterol seric=184.29mg/dl,Trigliceride=*156mg/dl,HDL-colesterol=*38.33mg/dl,LDL-colesterol=*114.76mg/dl,AST(TGO)=13.81U/L ALT(TGP)=19.86,Fosfataza alcalina97 U/L,
  GGT=24U/L,Uree serica=20.58mg/dl,Creatinina serica=0.73mg/dl,Acid uric seric=5.7mg/dl,Sodiu(Na+)=136.8mmol/l,Potasiu(k+)=4.50mmol/l,Calciu ionic seric=1.20mmol/l,Depistare Helicobacter pylori/Anticorpi=Negativ-,*Anti-TPO=13.0Ul/ml,TSH4.219 microU1/ml,FT4=0.93ng/dl,Prolacttina=16.43ng/ml,Cortizol=*21.2qg/dl,Progesteron=0.649ng/ml,Testosteron=65.5ng/dl
  Medicul de familie mi-a dat concor,lipantil nano si crestor dar am aceleasi simptome.Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Claudia. Daca simtpomele au aparut dupa un medicament, atunci este posibil sa fie un efect secundar (starile de lesin ar putea aparea de la Concor daca frecventa cardiaca scade prea mult – respectiv sub 50-55. Analizele pe care le semnalati sunt normale, trebuie vazut ce cauze au simptomele, in general sunt 2 tipuri de cauze: fizice (care se regasesc in analize si investigatii – ceea ce nu este cazul cu aceste analize) si psihogene (senzatii fizice care provin de la stres, anxietate, depresie etc.). Eu as recomanda discutia cu psiholog si cu endocrinolog pentru a lamuri situatia. Lipantilul si Crestorul nu au cum sa rezolveaceste simptome pe care le semnalati, si despre a caror cauza nu ma pot pronunta pe INternet, dar ele nu evoca o afectiune anume.

 • alexandra ::: comentariu pe forum :

  am colesterol total 308,trigliceride 190,glicemie 105,sunt diagnosticata cu dislipidemie mixta,ca medicamente iau lipantil nano si sortis.Ce regim alimentar trebuie luat.

 • raluca-alessandra ::: comentariu pe forum :

  Buna ! Am 66 ani si fara simptomatologie am descoperit un colesterol total=316mg/dl;HDL-colest.=48mg/dl;LDL–colest.=231mg/dl;trigliceride=184mg/dl;glicemie=119mg/dl.Regimul meu alimentar este echilibrat,nu maninc grasimi,alimente prajite sau fast food.Mi-este teama de statine pt ca am vazut efectele secundare la doua cunostinte,si am mai citit pe forum.Pot oare incerca la aceste valori asociereade tinctura de rostopasca+t-ra de anghinare+t-ra de frunza de mesteacan ,administrat de 3xpe zi si lecitina pe o perioada de1-2 luni si apoi sa repet analizele??

 • gica popescu ::: comentariu pe forum :

  va deranjez cu o intrebare importanta pentru mine . fac tratament pentru fibrilatie atriala cu : rithmonorm 3×1,5 / zi , trimetazidina 2×1/zi , coprenessa 1×1 dimineata , losartan 1×1 la pranz , tenaxum 1×1 seara (ora 24.00) , aflen 1×1 / zi – dimineata , diazepam 1/2 x 2 / zi , dimineata si la culcare ( am o asociere cu o distonie neurovegetativa , simt bataile inimii ) . mai iau fara reteta ceva hepatoprotect ( silimarina sau Li.52 ) . problema este ca medicul cardiolog mi-a recomandat Sintrom , l-am luat in doze progresiv crescatoare ( o zi 1/2 , alta 1 ) insa : n-am reusit sa trec cu valoarea indicelui Quik de 1,67 , dar , mi-au aparut multe pete vinete spre negru pe corp . medicul de familie mi-a schimbat Sintromul cu Aflen , insa indicele Quik oscileaza intre 0,85 si 1 . Este in regula ? precizez ca am avut 6 reprize de FA paroxistica din 2007 pana acum , fara a avea incidente vasculare . multumesc mult pentru raspuns !! gh.popescu . pitesti romania

 • seuleanu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca un tratament de 7 zile cu furazolidona forte sa cresca VSH la 14 ?
  Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gica Popescu. Nu este in regula, ar fi trebuit sa va intoarceti la medicul cardiolog, pentru ca un tratament in care INR-ul este intre 0.85 si 1 este absolut ineficient, il luati degeaba. Doza de Sintrom ar fi trebuit crescuta pana la nivelul la care sa fie eficienta (INR intre 2 si 3, sau 2.5 si 3.5, in functie de ce a stabilit cardiologul). Pe viitor, probabil cardiologul va va indica din nou Sintrom, doar ca supravegherea dozei pentru a obtine eficienta va fi mai stransa. Daca medicul de familie a avut alte rationamente, cu siguanta cunoaste mai multe detalii, si are autoritate in acest domeniu, ca si medicul cardiolog, dar e bine ca opinia specialistului cardiolog sa existe in acest caz, dupa aceasta evolutie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandra. Regimul cu reducerea grasimilor animale de tip carne grasa, tocata, smantana, mezeluri etc., este regimul indicat. Alimentele care contin grasimi este bine sa fie triate dupa continutul in grasimi (laptele, iaurtul). Fructele si mai ales legumele sunt bine venite in ceasta situatie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Seuleanu. Cred ca este posibil, insa nu este ceva foarte relevant, mai ales ca daca exista o infectie care necesita tratament cu furazolidona, poate chiar infectia in sine sa creasca VSH-ul. Pentru linistire, repetarea VSH la 1-2 luni dupa terminarea tratamentului, va fi foarte elocventa.

 • nelu conovariu ::: comentariu pe forum :

  diagnostic displidemie mixta rez analize bilirubina totala 3.5 bilirubina directa 0.86 / colesterol total 273/hdl colesterol 18/trigliceride 730/ virsta 60 ani/ dureri in picioare in fese /cu respect n conovariu

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nelu. E recomandat sa discutati cu medicul de familie, cel mai probabil e sa primiti tratament cu fenofibrat.

 • savu maria ::: comentariu pe forum :

  buna sunt diagnosticata cu dilipidemie mixta severa,am avut trigliceridele 2976,am facut tot felul de tratamente:lipantil,statine diverse,tin regimsi beau ceai de la fares zilnic.Daca stiti vreun tratament de lunga durata cu mai putine reactii adverse si tratamente naturiste complementare va rog sa mi scrieti.Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria S. Cele mai sigure interventii sunt cele pe care le faceti, ca si medicamente, si ajuta foarte mult REGIMUL, si destul de putin acizii grasi OMEGA-3. La aceste valori practic cea mai buna interventie este cu medicamente, intrucat la aproape 3000 trigliceride exista riscuri atat pentru inima cat si pentru pancreas, de aceea trebuie discutat cu medicul care sunt efectele si se mai poate face pauza la statina, sau se mai pot schimba preparatele, dar, in principiu, la LIPANTIL nu este de renuntat niciodata, iar pe locul 2 la eficienta si, desigur, impreuna cu el, este REGIMUL. Aici DULCIURILE sunt cu cel mai mare impact, deci ar fi de abordat un regim foarte apropiat de cel al persoanei cu diabet.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters