trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se tratează obezitatea? | Nutritionist Cluj

Cum se tratează obezitatea?

Tratamentul obezităţii constă în modificări pe care persoana trebuie să le aducă în viaţa ei, pe termen lung, în cel puţin două domenii: mişcarea şi alimentaţia.

Activitatea fizică este o condiţie obligatorie pentru a slăbi sănatos (slăbitul fără adaptarea activităţii fizice fiind o eroare gravă în nutriţie), şi se prescrie în funcţie de posibilităţile şi afecţiunile fiecăruia.

Regimul alimentar se recomandă, de asemenea, în funcţie de problemele, dar şi de preferinţele fiecăruia.

Suplimentar faţă de cele două mari intervenţii (regimul şi mişcarea) se pot recomanda medicamente, dar sub stricta urmărire a medicului. Medicamentele care nu sunt prescrise de medic reprezintă un risc pe care nimeni nu trebuie sa şi-l asume, din acelaşi motiv din care nu sunt recomandate oricare din medicamentele care se eliberează pe bază de reţetă: există contraindicaţii, precauţii, dozaj adaptat, efecte secundare, şi chiar consecinţe fiziologice care trebuie cunoscute şi bine gestionate. Pe de altă parte, a utiliza medicamente pentru tratamentul obezităţii nu reprezintă o situaţie deosebită faţă de alte situaţii din medicină. Nimeni nu are de ce să se teamă dacă un medic i-a prescris medicamente pentru obezitate, la fel cum nu are de ce să se teamă de medicamentele pentru diabet, hipertensiune, hipotiroidism etc. Singura diferenţă constă în faptul că, în această ramură a medicinei, medicamentele singure nu rezolvă problemele. Dealtfel, se recomandă ca atunci când persoana nu realizează alte modificări în viaţa ei, dar urmează un tratament medicamentos pentru obezitate, acesta să fie oprit.

O altă modalitate de tratament este chirurgia obezităţii (denumită chirurgie bariatrică). Similar altor tratamente, chirurgia are atât beneficii cât şi riscuri. Comparativ cu alte intervenţii terapeutice din obezitate, atât beneficiile cât şi riscurile sunt mai mari, motiv pentru care persoana care îşi propune sau căreia i se propune o astfel de intervenţie trebuie să corespundă unor criterii clare. Există diferenţe semnificative faţă de alte intervenţii chirurgicale: operaţia este o metodă ‘de rezervă’ (nu este niciodată obligatorie sau de primă intenţie), presupune nu doar intervenţia chirurgului ci a unei întregi echipe (care trebuie să conţină obligatoriu şi medic nutriţionist, psiholog), iar intervenţia chirurgicală nu este, spre deosebire de majoritatea intervenţiilor, decât un început de drum.

Indiferent de modalitatea de tratament aleasă, succesul depinde atât de medic, cât şi de persoană, căreia îi revenine rolul principal. Mai bine spus, cel mai bun tratament îl realizează echipa formată din persoana cu probleme şi medicul său nutriţionist.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este obezitatea?; Consecinţele obezităţii; Cum se diagnostichează obezitatea?; Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?

Cuvinte cheie: obezitate, tratament, regim, medicamente, chirurgieFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters