trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se diagnostichează obezitatea? | Nutritionist Cluj

Cum se diagnostichează obezitatea?

Diagnosticul obezităţii se face la adulţi pe baza indicelui de masă corporală (IMC; în engleză BMI, prescurtare pentru Body Mass Index). Acesta se calculează împărţind greutatea în kilograme la pătratul înălţimii, în metri. O persoană care are 70 de kilograme şi 1.70 metri are un IMC de 70 / 1.70 / 1.70 = 24.2 kg/m2.

În funcţie de valoarea IMC, persoanele se încadrează în una din categoriile: normoponderal (IMC între 18.5 şi 24.9), supraponderal (IMC între 25.0 şi 29.9), obez (IMC de la 30.0 în sus) sau subponderal (IMC sub 18.5). Persoana din exemplul de mai sus este normoponderală (are greutate normală). Diagnosticul obezităţii trebuie urmat de o evaluare clinică şi de laborator care să stabilească dacă există complicaţii metabolice, boli asociate, riscuri pentru sănătate, şi, dacă ele există, trebuie făcute recomandări pentru ameliorarea stării de sănătate.

Din evaluarea clinică, două aspecte sunt importante: gradul obezităţii şi tipul obezităţii. Gradul obezităţii se stabileşte pe baza valorii IMC: obezitate gradul 1 : IMC între 30.0 şi 34.9, obezitate gradul 2 : IMC între 35.0 şi 39.9, şi obezitate gradul 3 (morbidă): IMC de 40.0 sau peste. Tipul obezităţii se stabileşte pe baza mai multor criterii. Unul din aceste criterii este identificarea excesului de ţesut adipos în zona abdominală (obezitatea abdominală), cu implicaţii medicale deosebit de importante. Este situaţia denumită “obezitate de tip android” (masculin), mult mai periculoasă decât “obezitatea de tip ginoid” (feminin).

Diagnosticul la copii şi adolescenţi este diferit, el necesită utilizarea curbelor sau graficelor de creştere. Diagnosticul de obezitate se pune atunci când indicele de masă corporală este peste percentila 95 (acest rezultat se obţine prin utilizarea graficelor), ceea ce înseamnă că 95% din copii de aceeaşi vârstă şi de acelaşi sex au un IMC mai mic (sau, formulat altfel, IMC-ul calculat face parte din cele mai mari 5% IMC-uri pentru sexul şi vârsta respectivă).

Dacă IMC-ul este punctul de plecare, şi reprezintă o modalitate la îndemâna tuturor pentru a îşi evalua propria situaţie privind greutatea, în schimb examenul clinic şi analizele indicate de medic aduc informaţiile necesare cu privire la subtipul obezităţii, riscuri şi afecţiuni asociate, cauzele medicale ale obezităţii etc. Odată realizat bilanţul medical, se poate formula diagnosticul complet al obezităţii, care cuprinde, după cum o cere rigoarea medicală, diagnostic pozitiv, diferenţial, etiopatogenic, diagnosticul comorbidităţilor şi estimarea prognosticului. În absenţa diagnosticului complet, tratamentul obezităţii nu se poate realiza corect şi predispune la riscuri, pe care puţini din cei ce încep un regim fără supravehghere medicală le pot anticipa.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este obezitatea?; Consecinţele obezităţiiCum se tratează obezitatea?; Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?

Cuvinte cheie: obezitate, diagnostic, clasificare, obezitate la copii, obezitate abdominală, calcul IMC, BMI • bufnea gherghina ::: comentariu pe forum :

  ……sotul meu a a vut un ulcer abdominal acun22ani.dupa niste ani vreo 3,am inceput sa am aceleasi sentome ca ale lui.Chiar mancarea care il ajuta pe el,o mananc eu acum[regim],El s-a operat ca facuse melena,eu nu…….dar eu am ramas cu MANCATUL…orice sentoma imi da stomacul…imediat mananc si-mi trece [zic eu] .dar este o amagire!….eh,,,,,,,,de aici am devenit OBEZA de gradul 2,,…si mananc din doua in doua ore! daca am si steri de suparare sau iau vreun medivament ,,stomacul meu trebuie sa-i dau intruna de manca[regi],format din pui fiert,oua moi ,si ceai de tei cit de mult.fruste si legume. Nu pot gimnastica ca al si tensiune mare,nu merg decit prin curte …SI ASA VIATA MEA S=A REZUMAT ,LA MAI NIMIC DIN CAUZA OBEZUTATI grad doi ..!VAROG SFATUI-TI-MA CE SA FOC! VA MULTUMESC MULT!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gherghina. In primul rand trebuie facuta o GASTROSCOPIE, acea investigatie in care se introduce un tub cu camera video in stomac, pentru a vizualiza problema. Odata rezolvat ulcerul si tratat, va puteti relua o viata normala, in care sa mancati mai normal. Nu ati spus in ce tara sunteti, dar, in orice caz, ar trebui sa va faceti si un set de analize, pe care sa il discutati cu un medic.

 • bufnea gherghina ::: comentariu pe forum :

  ….D-l Dr.COPCEA,sunt din ROMANIA,CONSTANTA,va multumesc mult ca mi-ati,raspuns!…nu am facut nici o investigatie,am luat si acum pastile de tensiune,date de dr. familie,si zilnic o pastila de MEDAZEPAM 10mg,de la care nu mai maninc noaptea…era nebunie,sa maninci noaptea! tensiunea o mentin la 18 cu10,mesele sau cam rarit ziua,[fara carne deloc],numai peste ,si acela la 2-3 zile,dar la foame nu rezist…piine cam multa,….diabetul il controlez cu un aparat acasa,dim.este 100,iar daca incerc sa trec peste foame,scade glicemia,si incep sa tremur[sunt din mama diabetica,si fiul meu este insulino-dependent]….credeti ca pot avea un diabet?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ghergina. Nu, nu cred ca este diabet, mai ales cu aceste valori clare. Simptomele sunt destul de frecvente in cazul STRESULUI, de aceea foarte bine este de discutat cu un medic psihiatru, pentru a lamuri daca simptomele tin sau nu de acest domeniu. In niciun caz FOAMEA si TREMURUL, in absenta tratamentelor, NU SUNT SEMNE DE DIABET. Diabetul da cu totul alte semne: gura uscata, urinarea de 3-4 litri pe zi, consum mare de apa, oboseala (nu agitatie).

 • Gheorghe Oprea ::: comentariu pe forum :

  Sunt un diabetic (diabet tip 2) caruia i s-a recomandat o ingestie de carbohidrati de maxim 180-200 grame zilnic.

  Incercand sa respect si recomandarea, ades intalnita, conform careia energia provenita din carbohidrati este bine sa reprezinte aproximativ 50-55% din aportul caloric zilnic, deduc lesne ca totalul caloric zilnic poate fi situat intre 1340 si 1640 Kcal…

  La o inaltime de 1.85 m , cu o activitate zilnica de intensitate moderata, imi este imposibil sa ma incadrez intr-un asemena canon.

  Imi permit sa apreciez ca recomandarea privind totalul carbohidratilor (maxim 180-200 grame/zi) este criteriul de importanta maxima.

  Cum as putea, atunci, sa echilibrez ponderile in balanta energetica din ingestia zilnica de alimente la un aport caloric zilnic de 1900 kcal? La un asemena aport caloric, ponderea din carbohidrati se poate situa intre 39% si 43%, maxim…

  O “virare” a celor aproximativ 10% mai putin din carbohidrati catre energia provenind din lipide “sanatoase” (nesaturate) ar fi cea mai recomandabila solutie, avand in vedere riscul unei diete hiperproteice pentru rinichi?

  Cum ar trebui sa echilibram in astfel de situatii o dieta, mai ales ca, daca se adauga si un efort fizic moderat, zilnic, cele 1900 de kcal pot deveni chiar 2000-2200?

  Mentionez ca am 55 de ani, 1.85 m inaltime, 110 kg (IMC 32.67, deci obez), sunt hipertensiv, sub tratament cu Accupro, Norvasc, Lokren si Tertensif si cea mai recenta valoare a HgbA1C a fost de 7.15% (sub tratament cu Glucophage 1000 mg 1 tb/zi, majorat la 2 tb/zi, dupa valoarea de 7.15% Hgb A1c).

  Multumesc pentru un eventual raspuns.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @D-l Oprea. Recomandarea de 180-200 carbohidrati este un fel de “standard” romanesc. Dupa cum perfect ati calculat, ele corespund la un anumit nivel de calorii (1400-1600), care e posibil sa va fi prea jos daca sunteti inalt si activ. Noi ca medici facem calculul invers: estimam cam cate calorii ar fi utile pentru o scadere sanatoasa in greutate, sa spunem 2000 in cazul Dvs. si incercam sa “acoperim” cam 50% cu carbohidrati, adica, in acest caz 250 grame. Dar acest 50% nu este o regula, la fel de bine pot fi si 40%, si chiar mai jos. Deci acesti 250 pot deveni 200, daca crestem, sa spunem (dar in anumite limite!) consumul celorlalte componente: mai precis grasimile si proteinele (riscul ca un regim sa fie hiperproteic in cazul Dvs. este minim). Eu prefer sa cresc sursele de proteine si legumele, sa fiu totusi atent la grasimi (! este o mare diferenta intre 1 si 3 linguri de ulei, pentru greutate), si sa recomand un tip util de miscare care sa conduca la slabire.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters