trafic.ro ranking

trafic.ro Consecinţele obezităţii | Nutritionist Cluj

Consecinţele obezităţii

Obezitatea, considerată până nu demult un factor de risc (o situaţie mai frecvent asociată unor boli), este în prezent clasificată ca boală. În mod similar, ţesutul adipos, considerat în urmă cu o decadă doar o formă de stocare a energiei în exces, este recunoscut astăzi ca organ activ, care fabrică hormoni specifici, cu acţiuni din ce în ce mai bine cunoscute. Mai mult, ţesutul adipos, în cazul anumitor localizări, influenţează acţiunile altor hormoni, dintre care cel mai cunoscut este insulina.

Persoanele cu obezitate au adesea o secreţie crescută de insulină şi un răspuns alterat la acţiunile acesteia, situaţie care prezice în multe cazuri apariţia diabetului zaharat tip 2. De asemenea, obezitatea creşte riscul pentru alte boli cardiovasculare, gradul de risc fiind însă variabil de la om la om. Două persoane cu acelaşi grad de obezitate (de exemplu acelaşi indice de masă corporală) pot avea un risc cardiovascular foarte diferit, în funcţie de localizarea grăsimii, sex, vârstă, problemele cardiovasculare din familie, prezenţa anumitor tipuri de dislipidemii (valori anormale ale grăsimilor din sânge), fumat sau alţi factori. Toate aceste implicaţii ale obezităţii sunt în prezent bine cunoscute, şi constituie o preocupare pentru medicii nutriţionişti, care se confruntă în prezent cu o răspândire fără precedent (recunoscută oficial ca epidemie) a obezităţii, diabetului zaharat şi altor afecţiuni metabolice.

În mod suplimentar, există o relaţie specială între obezitate şi sistemul endocrin, în sensul în care obezitatea influenţează bolile endocrine clasice, însă arareori este cauzată de acestea (sub 5% din cazurile de obezitate sunt datorate unei afecţiuni endocrine clasice precum hipotiroidismul, sindromul Cushing etc.). Totuşi, persoanele cu obezitate sunt mai puţin preocupate de riscuri şi mai mult de aspectul estetic sau de consecinţele medicale deja prezente (probleme articulare, vasculare, respiratorii etc.). Din acest motiv, medicul trebuie să estimeze care este impactul individual al obezităţii, şi, în funcţie de acesta, care sunt cele mai bune metode de tratament (cu cele mai mici riscuri şi cu cele mai mari beneficii).

Mai puteti citi:

Ce este obezitatea?;

 Consecinţele obezităţii;

 Cum se diagnostichează obezitatea?;

Cum se tratează obezitatea?;

Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?  • Ani Tomos ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat!Am un baiat de 10 ani care are probleme de greutate ,am incercat cu regim ,miscare am fost pe la diversi medici dar fara nici un rezultat.Acum am observat ca parca ii cresc sanii si nici organele genitale nu se dezvolta foarte bine .Ce ne sfatuiti sa fecem?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ani. In primul rand sa mergeti la un ENDOCRINOLOG si la un PEDIATRU BUN. Pentru slabit e nevoie de miscare si regim, multa miscare, si un regim cat mai FIRESC (nu diete, nu “fara paine fara paste”, ci MESE ORDONATE si DIVERSE, cu multe legume, si cu carne, branza, lactate si oua indispensabile pentru o crestere sanatoasa).

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters