trafic.ro ranking

trafic.ro Ce este obezitatea? | Nutritionist Cluj

Ce este obezitatea?

Obezitatea este o boală care apare atât datorită factorilor genetici cât mai ales factorilor exteriori, în principal alimentaţia dezechilibrată (care nu corespunde cu mijloacelor corpului omenesc de a prelucra alimentele eficient) şi activitatea fizică necorespunzătoare.

În cele mai multe cazuri obezitatea este considerată o “boală de nutriţie”, deşi sub acest termen se ascund cauze care diferă de la om la om: neuroendocrine, metabolice, psihologice, fiecare categorie fiind supusă influenţelor exterioare. Finalitatea este un exces al energiei din alimentele consumate faţă de nevoile şi consumul organismului, care, precum orice alt corp fizic, respectă legea conservării energiei (“nimic nu se pierde, totul se transformă”). Surplusul adus de om prin alimentaţie se depozitează sub formă de grăsime. Oricât de simplă este realitatea, nimeni nu se îngraşă altfel decât mâncând mai mult decât consumă. În plus, fiecare dintre persoanele care la un moment dat au luat multe kilograme poate identifica motivul: sarcina şi alăptarea, schimbarea locului de muncă, stresul, încetarea unui sport, folosirea autoturismului etc.

Un alt factor, mai periculos şi probabil mult mai important, pare a fi la baza epidemiei de obezitate: disponibilitatea alimentelor. Din păcate, alimentele uşor disponibile şi ieftine sunt deseori mai grase, mai dulci, mai bogate în calorii şi mai sărace în nutrienţi utili. Multe din “alimentele” de pe stradă au toate aceste defecte. Iar totul face parte dintr-un ansamblu căruia nu este uşor să ne opunem: stilul de viaţă modern. Trăim şi ne deplasăm în viteză, avem puţin timp pentru gospodărie, tehnologia este avansată, şi alimentele peste tot. Iar în final ne mişcăm mai puţin şi mâncăm mai prost. Consecinţele se văd, dar vinovaţii sunt invizibili, sau, mai probabil, sunt peste tot. Trebuie să învăţăm un nou alfabet, acela al nutriţiei, pentru a ne apăra de un rău de care organismul nu ştie să ne apere fără intervenţia noastră.

Obezitatea este o boală care nu poate apărea fără “ajutorul” persoanei, şi nu poate fi tratată altfel decât cu implicarea persoanei. Mai mult, obezitatea nu apare peste noapte, şi nici nu dispare peste noapte – aşa cum şi-ar dori majoritatea persoanelor. Lupta nu este uşoară, iar mijloacele trebuie bine gândite, pentru că orice intervenţie pripită (cure drastice, plante sau ceaiuri minune) se lasă cu consecinţe pentru sănătate. Din fericire, nutriţia ca ştiinţă se dezvoltă rapid şi rezolvă din ce în ce mai multe probleme, cu cele mai mici riscuri pentru sănătate.

Articole pe aceeaşi temă: Consecinţele obezităţii; Cum se diagnostichează obezitatea?; Cum se tratează obezitatea?; Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?  • elena balanescu ::: comentariu pe forum :

    si eu sufar de aceasta boala crunta obezitate am incercat tot felul de regimuri insa nu am obtinut nici un rezultat . am plecat in provincie in ideia ca daca voi fi permanent in miscare poate ca voi reusi sa slabesc insa nimic,am 145 kg si inaltime 175

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Elena. Este foarte important sa nu mai tineti diete, sa mancati foarte divers si foarte ordonat, iar miscarea este cea mai importanta interventie. Mersul pe jos face minuni daca este practicat zilnic, si cat mai mult timp. Faptul ca ati incercat tot felul de regimuri este cauza principala a kilogramelor multe, remediul este o alimentatie cu toate tipurile de alimente (inclusiv dulciuri), si, nu in ultimul rand, o stare psihica buna. Daca sunt probleme emotionale, este foarte important sa discutati cu un psiholog.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters