trafic.ro ranking

trafic.ro Ce cure sau diete se recomandă în obezitate? | Nutritionist Cluj

Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?

Niciuna. Curele de slăbire, in prezent, nu sunt recomandate, în medicina occidentală, decât în foarte puţine cazuri, şi constau în programe bine supravegheate de activitate fizică şi restricţie calorică controlată, respectând regulile alimentaţiei sănătoase. Ele pot fi indicate înainte de operaţii sau în cazul unor afecţiuni cu resurse terapeutice limitate. A doua categorie, dietele, reprezintă un fel de meniuri pe care în general persoanele le adoptă din proprie iniţiativă şi din surse adeseori nemedicale – Internet, presa de larg consum etc. Aceste diete sunt de fapt recomandări în majoritatea cazurilor neomologate şi neverificate, ce conduc, in general, la restricţii calorice severe, şi care, firesc, produc rezultate pe termen scurt. Doar cine nu a ţinut niciodata o dietă nu ştie însă finalul episodului (sau, mai rău, a serialului “dieta”): greutatea atinsă prin astfel de metode se asociază cu dereglări hormonale şi metabolice care în final conduc la revenirea la greutatea anterioară sau peste (“efect yoyo”). Această situaţie, numită greutate ciclică (“efect yo-yo”), reflectă nu doar fluctuaţii mari de greutate, ci mai ales fluctuaţii periculoase de compoziţie corporală.

Pe de altă parte, există şi autori care au învăţat din realităţile medicinei, şi au conceput diverse planuri nutriţionale mai apropiate de recomandările medicale (de ex. dietele bazate pe utilizarea indexului glicemic, concept împrumutat din diabetologie). Aceste diete cu iz ştiinţific, însă, amestecă, de cele mai multe ori dacă nu întotdeauna, câteva noţiuni corecte cu numeroase noţiuni incorecte, deseori inventate pentru a da o amprentă personală dietei. Cititorul nu poate face diferenţa, şi este tentat să asimileze toate principiile ca fiind corecte, sub impresia că toate argumentele sunt fondate ştiinţific. Nu doar că nu este vina cititorilor, aceştia sunt de fapt cei mai motivaţi şi bine intenţionaţi, dar este vina sau neputinţa unei întregi comunităţi ştiinţifice care nu reuşeşte să contracareze astfel de “ştiinţe” paralele. Altfel nu s-ar putea explica, spre exemplu, succesul cărţii cu “alimentaţia pe grupe sanguine”.

Atunci ce se recomandă? Se recomandă intervenţii mult mai puţin spectaculoase, mai puţin rapide, şi care au la bază un singur lucru: normalul. Normalul în cazul omului înseamnă că avem în organism toate elementele necesare pentru a ne mişca şi pentru a utiliza alimentele pentru o bună sănătate. Oricât de pesimist ar părea, am ajuns în zilele noastre să ne îndepărtăm atât de mult de ceea ce ştie să facă organismul, încât trebuie să o luăm de la zero, înconjuraţi de epidemii de obezitate şi diabet, de tehnologie şi comerţ, şi, la urma urmei, de alimente atât de îndepărtate de ceea ce suntem pregătiţi să prelucrăm eficient.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este obezitatea?; Consecinţele obezităţii; Cum se diagnostichează obezitatea?; Cum se tratează obezitatea?;

Cuvinte cheie: obezitate, dieta, cură, regim • Raluca ::: comentariu pe forum :

  Bunaa ziua, domnule doctor!

  Am o intrebare legata de dieta exclusiv vegetariana. In aceasta perioada citesc cartea Studiul China, scrisa de cercetatorul si doctorul Colin Campbell (link aici http://www.sanatatesiviata.ro/carti/17-alimentatie-sanatoasa-nutritie-sanatoasa/108-studiul-china-cel-mai-complet-studiu-asupra-nutritiei-autori-t-colin-campbell-si-thomas-campbell-ii-editura-advent-2006-prima-editie). In cartea respectiva se spune clar in repetate randuri ca alimentele de natura animala au efecte nocive asupra sanatatii: urca nivelul de colesterol, maresc riscul de diabet si boala coronariana. Recomandarea cartii este evitarea oricarui aliment de natura animala. Doream sa va intreb daca ati citit cartea si ce credeti despre ea. Considerati ca o alimentatie exclusiv vegetariana ar ajuta o persoana diabetica sa isi aduca glicemia in limite normale si sa stopeze evolutia bolii? Va intreb deoarece mama mea sufera de diabet.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Raluca. Am cartea in biblioteca, dar din pacate nu a fost printre prioritatile mele sa o citesc. Faptul ca un medic sau un autor are o opinie cu privire la almentele de origine animala nu inseamna nimic, cercetarile foarte ample arata ca vegetarienii si non-vegetarienii au aceeasi speranta de viata, dar difera frecventa anumitor afectiuni (vegetarienii fac mai frecvent demente si alte boli neurologice, non-vegetarienii sufera mai des de boli cardiovasculare). Regimul vegetarian nu este o solutie pentru diabet, este o optiune a fiecaruia dintre oameni. Sunt persoane cu diabet care au o evolutie foarte buna fiind non-vegetarieni, precum exista si persoane vegetariene cu o evolutie foarte buna a diabetului. In general, totusi, diabetul este un pic mai greu de echilibrat la persoanele vegetariene, la care exista cantitati mai mari de glucide (carbohidrati), fie din orez, mazare, fructe, paine, cereale sau alte surse. Pe scurt, nu consider ca o alimentatie exclusiv vegetariana este o solutie pentru reglarea diabetului. Intrebarea este de adresat medicului care o are in ingrijire, pentru ca in cazul unei alimentatii vegetariene corect alcatuite, in general sunt mai multe glucide, si este necesara ajustarea tratamentului.

 • Lavinia ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua domnule Doctor, ce parere aveti de dieta Dukan? Eu am inceput dieta in 2.01.2013 avand o greutate de 96.2 si pana in prezent am reusit sa ajung la 84.9.Mentionez ca am o inaltine de 164. Va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Lavinia. Cunosc foarte bine aceasta interventie, sunt foarte multe persoane care o practica, eu nu o recomand niciunui pacient (ceea ce nu inseamna ca nu vin la mine la cabient numeroase persoane care au tinut-o). Din punctul meu de vedere e o dieta nefireasca pentru organismul uman care stie foarte bine sa prelucreze si carbohidratii, deci ei nu sunt o prezenta artificiala in alimentatie, dimpotriva (cerealierele – painea, fructele, legumele dulci, mazarea – au toate motivele sa existe in alimentatie, si nu sa fie eliminate, ca sa nu vorbesc de dulciuri, in cantitati rezonabile). Aveti rezultate bune, intrebarea este ce faceti cand reveniti la o alimentatie normala, sau ramaneti pe keto toata viata? Din pacate raspunsul la astfel de intrebari il aflu la mine in cabient de la persoane care nu sunt pregatite psihologic sa faca astfel de pasi (sa elimine carbohidratii o perioada mare de vreme), iar la revenirea la o alimentatie NORMALA (cu carbohidrati), efectele sunt dezastruoase. Tot ce va recomand este sa va faceti analizele de sange + urina, o ecografie abdominala, si sa reusiti sa va mentineti acest rezultat bun IN CIFRE. VA recomand multa miscare dupa o astfel de dieta, mai ales in perioada in care reintroduceti carbohidratii. Nefiind un promotor al metodei, tot ce va pot spune ca MEDIC este sa va verificati SANATATEA, si sa reusiti sa va obtineti rezulate bune FARA RISCURI, si fara sa va ingrasati cu astfel de metode (din pacate foarte multi se ingrasa mult cu astfel de metode, in momentul in care le intrerup).

 • buruleanu anca ::: comentariu pe forum :

  dl.doctor,am si eu o intrebare,se poate slabi fara infometare si fara a face o operatie de micsorare de stomac,avind in vedere ca am obezitate morbida,nu am diabet din fericire si nici probleme prea grave de sanatate,avind in vedere ca dupa orce dieta mai adaugi citeva kg in plus,ce ma sfatuiti.multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Anca. Doar dupa dietele proaste se adauga kilograme in plus, cu “dietele” bune se pot slabi foarte multe kilograme fara probleme. Se poate slabi si cu operatie, si fara operatie, si cu medicamente, si fara, ideal este sa discutati cu un medic nutritionist in primul rand, si apoi cu alti specialisti, dupa caz (nutritionist-dieteticieni, psiholog, kinetoterapeut etc.)

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters