trafic.ro ranking

trafic.ro Este diabetul tip 2 o boală evolutivă? | Nutritionist Cluj

Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?

Răspunsul este, din nefericire, da. Odata declanşat (diagnosticat sau nu!), diabetul tip 2 are o evoluţie previzibilă în sensul unei producţii din ce în ce mai mici de insulină de către pancreas. În consecinţă, în lipsa tratamentului glicemia are tendinţa în timp să crească. Acesta este motivul pentru care sunt necesare atât vizitele periodice la medic, cât şi acceptarea intensificării periodice a tratamentului.

Aceeaşi explicaţie este valabilă şi la începerea insulinei în diabetul tip 2, acest tratament fiind necesar atunci când pancreasul, ajutat prin metodele nemedicamentoase şi medicamentoase, nu mai fabrică suficientă insulină pentru a ţine glicemia în limite normale. Dealtfel, recomandarea insulinei nu înseamnă că diabetul a devenit mai grav (cum nu a devenit mai grav nici când s-au crescut dozele de medicamente), ci doar că medicul a prescris tratamentul necesar pentru a ţine pasul cu boala, aşa cum s-a întâmplat, în timp, şi cu antidiabeticele orale. Deci începerea insulinei nu înseamnă o evoluţie diferită a diabetului, ci doar un nou tratament.

Evoluţia diabetului poate fi influenţată. Se ştie spre exemplu că persoanele cu obezitate avansată care au apelat la operaţii de slăbit şi au pierdut foarte multe kilograme au ajuns să aibă glicemii normale, în lipsa oricărui tratament. Desigur, aceasta este o situaţie rară (care nu se indică în prezent pentru tratamentul diabetului), dar ea reflectă poate cel mai bine faptul că scăderea în greutate la persoanele obeze contribuie la o ameliorare a glicemiilor, şi, astfel, o “împotrivire” la mersul natural al diabetului. În plus, există clase noi de medicamente care par să menţină mai mult timp producţia de insulină, dacă sunt utilizate în anumite situaţii. În orice caz, principalul scop al diabetului nu este utilizarea unui tratament sau al altuia (în mod particular evitarea insulinei nu este un scop în sine), ci menţinerea unor parametri, în cazul de faţă glicemia, în limitele de siguranţă.

Concluzionând cu un joc de cuvinte, dacă tratamentul evoluează odată cu diabetul, atunci diabetul nu evoluează.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?;

Cuvinte cheie: diabet, evoluţie, insulinăFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters