trafic.ro ranking

trafic.ro Diagnosticul diabetului zaharat | Nutritionist Cluj

Cum se diagnostichează diabetul zaharat?

Diagnosticul diabetului zaharat se realizează prin documentarea unor glicemii crescute (valori ridicate ale zahărului din sânge), recoltate în anumite condiţii de laborator bine stabilite. De obicei, primul pas are loc în cadrul unor analize de rutină sau în cadrul investigării altor boli.

În prezent, se utilizează mai multe criterii de diagnostic: glicemia recoltată din venă, pe nemâncate; glicemia întâmplătoare însoţită de simptome tipice (mai sus); testul de toleranţă la glucoză, (TTGO, glicemia provocata) şi, hemoglobina glicozilată (HbA1c), o analiză folosită în majoritatea situaţiilor pentru urmărirea diabetului.

O situaţie particulară privind diagnosticul este cea a diabetului gestaţional, care se realizează utilizând o formă aparte a testului de toleranţă la glucoză, în intervalul dintre săptămânile 24 şi 28 de sarcină.

Valorile normale ale glicemiei sunt, în afara sarcinii, între 70 şi 110 mg/dl pe nemâncate şi sub 140 mg/dl la 2 ore după mese, iar în sarcină între 60 şi 90 mg/dl, şi sub 120 mg/dl la 2 ore după mese. Glicemiile mai mari decât 126 mg/dl, pe nemâncate, la cel puţin 2 determinări, arată prezenţa diabetului. Glicemiile care nu sunt nici normale nici mai mari de 126 de mai multe ori pot fi sau nu manifestarea unui diabet zaharat, şi sunt denumite de unii specialişti “prediabet”. Trebuie menţionat că unele laboratoare nu precizează aceste valori, şi dau alte valori normale pentru glicemie (spre exemplu “80- 120”). Semnificaţia acestor valori este diferită, iar interpretarea trebuie să revină tot medicului.

Dincolo de criteriile standardizate, exista indicii care pot sugera diabetul zaharat: o glicemie crescută determinată pe un glucometru la o oră întâmplătoare, prezenţa glicozuriei (a zahărului în urină), anumite manifestări (inclusiv simptome ale complicaţiior: amorţeli ale picioarelor, dureri la mers, tulburări de vedere apărute brusc etc.). Acestea trebuie urmate obligatoriu de diagnosticul standardizat.

Importanţa diagnosticului este deosebită: persoanele cu diabet confirmat au o evoluţie, pe când persoanele fără diabet au altă evoluţie, iar măsurile care trebuie luate sunt diferite. De aceea, este nerecomandat ca persoanele să înceapă să ţină regimuri pentru normalizarea glicemiei fără să ştie dacă au sau nu diabet. Confirmarea diabetului este urmată de stabilirea tipului de diabet, după care drumul specific fiecărui tip de diabet trebuie urmat, cu cele mai mici riscuri pentru sănătate.

În loc de concluzie trebuie menţionat că neglijarea unei suspiciuni de diabet sau a unui diabet diagnosticat nu face altceva decât să aducă riscuri inutile pentru sănătate.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?; • Ciprian Brudasca ::: comentariu pe forum :

  In urma unor analize de sange efectuate la cererea unui medic alergolog(era vizata mai ales partea de alergii dar cu o recoltare medicul mi-a recomandat sa fac si hemoleucograma, colesterolul, TGP, TGO, trigliceridele si glicemia) am descoperit valori usor crescute la glicemie( prima data 102 si apoi am repetat la o saptamana si a fost 109, ambele pe nemancate), la colesterolul total(201), la Tgp(65 prima data si apoi a doua 60) si la trigliceride valoarea de 160. Cu ocazia celei de-a doua recoltari am facut si markerii infectiosi pentru hepatita B si C care mi-au iesit negativi. Ma ingrijoreaza putin glicemia usor crescuta…Medicul de familie mi-a zis ca nu e nici o problema(cel putin deocamdata) dar ar trebui sa tin putin regim alimentar. Ar trebui sa merg la un medic de specialitate sau sa tin doar regimul recomandat(adica fara dulciuri prea multe si fara excese alimentare in general) si peste ceva timp sa repet analizele? Am 28 de ani, 179 cm, 82 de kg, practic activitati sportive(culturism-in limitele normale, fara exces de suplimente nutritive si fara steroizi si de doua ori pe saptamana inot) moderat. In rest serviciul meu presupune sedentarism. Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ciprian B. Demersul de evaluare a metabolismului glucidic ar fi bine de facut inainte de a incepe regimul, se pot face in aceasta situatie un test de toleranta la glucoza (TTGO), si eventual o dozare a de HbA1c, care ar da un tablou complet cu privire la situatia actuala, din punctul de vedere al glicemiei. O ecografie abdominala ar fi, de asemenea, de efectuat, pentru a verifica prezenta posibila a unui ficat gras. La un eventual consult la un medic diabetolog (nutritionist) glicemia si testul de toleranta ar oferi cele mai valoroase informatii. In absenta lor, ati putea repeta glicemia peste 1 an, urmand la acel moment viitor acesti pasi.

 • Ciprian Brudasca ::: comentariu pe forum :

  multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Intre timp am facut inca o vizita la medicul alergolog(de la spitalul Clujana) si doamna mi-a spus ca valorile la trigliceride si transaminaze ar putea fi din cauza tratamentului pentru alergia la praf pe care il urmez( folosesc medicamentul Singulair) si in consecinta mi-a scazut doza de la 10mg la 4mg pe zi si mi-a indicat medicamentul Lagosa pentru ficat. Voi repeta analizele lunile urmatoare si atunci voi face si testul de toleranta la glucoza

 • Mihai ::: comentariu pe forum :

  m-am gandit la cateva amanunte din stilul meu de viata si vreau sa va intreb daca acestea ar putea fi cauza valorii mai mari a glicemiei. Faptul ca ma duc la culcare tarziu noaptea(ora 2-3) si implicit mai mananc noaptea pe la ora 23-0 poate influenta rezultatul? Deasemenea, cand mi s-a recoltat sangele pentru analize eram nemancat dar poate nu au trecut 12 ore de la ultima masa(recoltarea s-a facut pe la ora 10-11 dimineata), cum ma culc tarziu seara, si dimineata ma trezesc tarziu… si in plus de fiecare data cand mi s-a recoltat nu imi era foame deloc(in general, dimineata nu am o senzatie de foame foarte mare, cum am la pranz sau dupa ce fac sport). Pot influenta aceste amanunte rezultatul in cazul meu?

 • Mihai ::: comentariu pe forum :

  a, inca ceva. Mi-am cumarat de pe internet o cutie cu teste de glicemie de forma unei benzi din plastic care are la un capat niste reactivi pe care se pune o picatura de sange din deget, se asteapta 30 de secunde dupa care se sterge sangele si la alte 30 de secunde se compara culorile obtinute cu un tabel de culori care corespunde fiecare unei valori in cifre. Testele respective se numesc Betacheck si sunt produse in Australia. La testarea cu un test din acesta am obtinut de fiecare data o glicemie intre 72 si 108, deci normala. Cunoasteti aceste teste si daca da se merita banii(isi fac treaba intr-un mod rezonabil)?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. Personal nu am utilizat niciodata testele betacheck, este foarte probabil sa fie bune, dar interpretarea vizuala este, de mult timp, depasita. Chiar si cele 30 de secunde sunt depasite, in prezent, durata de citire fiind, la glucometrele utilizate in mod curent in cabinetlee de specialitate, de 5-10 secunde. Acesta este, totusi, un dezavantaj minor, daca rezultatele sunt comparabile cu rezultatele date de un laborator.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. Da, daca ultima masa a fost noaptea tarziu, rezultatul este influentat. Nu apare in acest mesaj rezultatul, o sa verific si mesajele celelalte. Daca se pune problema de diagnostic, glucometrul nu este o solutie buna (apropos de mesajul celalalt). Un medic bun stie sa va ghideze in alegerea metodelor diagnostice care confirma sau exclud diabetul zaharat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihai. In afara de diabet, cresterea glicemiei se constata in alte 2 tulburari ale metabolismului glucidelor: scaderea tolerantei la glucoza, si glicemia bazala modificata, ambele fiind un semnal de alarma privind riscul de diabet in viitorul mai apropiat sau mai indepartat (in functie de ce atitudine iau pacientul si medicul care interpreteaza rezultatele). Este foarte buna intrebarea referitoare la valoarea pe care laboratoarele o mentioneaza pe buletine, medicii in general nu se raporteaza la valorile date de laborator ca fiind normale, dar pacientii pot fi influentati de interpretarile pe care 2 laboratoare diferite le pot mentiona pe buletine pentru chiar aceeasi masuratoare, cu aceeasi metoda. Va felicit pentru initiativa de a avea un control asupra alimentatiei, si, mai ales, de a face miscare, acestea doua sunt principalele interventii de prevenire a diabetului. Peste 3 luni ar fi util sa masurati din nou glicemia, si, la un moment dat, hemoglobina glicozilata (HbA1c), la un laborator de incredere.

 • gabriela ::: comentariu pe forum :

  buna ziua.am si eu o problema cu analizele de diabet.pur si simplu nu mai inteleg nimic.eu sunt in grecia.am ramas insarcinata anul trecut.la 7 luni de sarcina mi sa facut analiza cu glicemie provocata.valorile la 75 gr de glucoza au fost.la 60 de minute 233,la 120 minute 185 si la 180 minute 54.mi sa spus ca am diabet de sarcina.ma bagat la o dieta foarte stricta de la care am facut hipoglicemie´(sub glicemie).adica la analizele normale la 2 saptamani de dieta mia iesit glicemie 59.mi sa spus ca este totul bine.am continuat cu dieta si peste inca 2 saptamani am nascut un copil mort.am aflat ca totul a pornit de la dieta.in fine.la 1 luna jumatate de la nastere mi sa spus ca trebuie sa repet iarasi analiza cu glicemie provocata.am repetato si iarasi la 75 de grame de glucoza au iesit valori de.la 60 minute 143 iar la 120minute 137.aici mi se spune ca trebuie sa ma bage iarasi la dieta ca am diabet.ceea ce as vrea sa stiu este daca cu adevarat am diabet
  .va rog din suflet sa imi raspundeti.va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela. La testul facut dupa sarcina nu mi-ati spus prima glicemie (cea dinainte de a lua glucoza), ci doar la 60 de minute si 120 minute, acele valori nu arata diabet. Sunt doua tipuri de diabet: cel de sarcina si cel din afara sarcinii. Dvs. ati avut diabetul de sarcina, care este o boala prezenta DOAR IN SARCINA, dupa care e posbibil sa se instaleze sau nu diabetul obisnuit. Aceasta se testeaza cu glicemie provocata, asa cum s-a facut si in cazul Dvs. Daca prima glicemie este 126 sau mai mult, inseamna ca, intr-adevar s-a instalat diabetul, daca este sub 125 insemna ca nu este diabet. Aceasta este interpretarea, puteti discuta si cu medicul care va urmareste.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters