trafic.ro ranking

trafic.ro Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat? | Nutritionist Cluj

Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?

Rolul activităţii fizice în diabetul zaharat tip 2 este acela de tratament. Mişcarea poate fi considerată echivalentul unui medicament fără contraindicaţii –atunci când este prescris în “doza” corectă -, cu niciun efect secundar şi cu numeroase beneficii. Activitatea fizică este obligatorie la persoanele cu suprapondere şi obezitate, pentru contribuţia ei esenţială la slăbire, sau, cel puţin, pentru prevenirea unei creşteri suplimentare în greutate. Desigur, activitatea fizică este recomandată şi persoanelor cu greutate normală. Dar dincolo de rolul său în echilibrul kilogramelor, activitatea fizică este o soluţie naturală perfectă pentru o bună utilizare a insulinei.

Diabetul tip 2 este o boală în care scăderea treptată a producţiei de insulină este însoţită, în cele mai multe cazuri, de o utilizare deficitară a acesteia, situaţie numită “rezistenţă la insulină” (insulinorezistenţă). Activitatea fizică este o modalitate perfectă de scădere a acestei rezistenţe la insulină, şi prin aceasta, de ameliorare a glicemiilor. Acest aspect trebuie cunoscut şi pentru a evita coborârea glicemiilor sub pragul normal (sub 70 mg/dl), în anumite situaţii.

În diabetul tip 1, activitatea fizică are acelaşi rol ca şi la persoanele fără diabet, dar persoanele cu această afecţiune trebuie să ajungă să îşi cunoască reacţiile individuale la efort, pentru a-şi adapta tratamentul/alimentaţia. Nu doar că activitatea fizică nu este contraindicată, ba chiar există campioni mondiali, în diverse ramuri sportive, având tipul 1 de diabet.

Tipurile de activitate fizică indicată depind de caracteristicile fiecăruia. Există activităţi care nu se recomandă persoanelor cu obezitate, spre exemplu activităţile care solicită excesiv articulaţiile (sărituri, aerobică). În schimb, mersul pe jos în aer liber, în ritm rapid (care să crească pulsul) este o activitate fizică simplă, la îndemâna tuturor. În fine, orice tip de activitate fizică (inclusiv activităţi casnice) trebuie încurajat atunci când lupta se duce în primul rând cu sedentarismul. Şi această situaţie este, din păcate, foarte frecventă.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?;

Cuvinte cheie: diabet, activitate fizicăFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters