trafic.ro ranking

trafic.ro Ce este diabetul zaharat? | Nutritionist Cluj

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boală complexă, cronică, adesea fără simptome, care afectează metabolismele şi sistemul cardiovascular, şi care se datorează defectelor în producerea şi/sau acţiunile hormonului numit insulină.

Insulina este produsă de pancreas, şi are rolul de a menţine glicemia (zahărul din sânge) în limite normale, asigurând funcţionarea normală a organelor care consumă, ca şi combustibil, glucoza. În diabet, în absenţa tratamentului, glucoza creşte în sânge şi nu ajunge la organele care au nevoie de ea şi care, astfel, pot suferi. Astfel apar complicaţiile diabetului, cu atât mai severe cu cât organele suferă mai mult sau mai intens, cu alte cuvinte cu cât glicemia este mai mare, sau crescută mai mult timp.

Există numeroase complicaţii posibile ale diabetului, cele mai cunoscute fiind cele ale ochilor, nervilor, rinichilor, inimii şi vaselor de sânge. Nivelul la care pot ajunge complicaţiile este strâns legat de îngrijirea bolii, complicaţiile grave fiind rare dacă îngrijirea este bună. Cel mai bun exemplu pentru legătura dintre impactul diabetului asupra sănătăţii este, probabil, acela al femeilor tinere cu diabet, care rămân însărcinate: dacă diabetul este bine tratat, el nu pune probleme privind sarcina şi copilul, în schimb dacă diabetul este dezechilibrat, problemele pot fi grave (malformaţii, complicaţii neonatale).

Evoluţia diabetului poate fi, însă, influenţată foarte mult prin tratament, care este astăzi modern şi eficient. În prezent, insulina se administrează foarte uşor, în câteva secunde, cu dispozitive moderne; glicemia poate fi măsurată acasă, în orice moment, cu un aparat numit glucometru; există posibilitatea observării complicaţiilor în fazele de început, permiţând tratamentul înainte ca problemele severe să apară. Înţelegerea alimentaţiei şi a rolului său, în special în diabetul tip 1, permite o viaţă fără restricţiile de altădată etc. Desigur, condiţia pentru ca totul să meargă bine este înţelegerea bolii, şi găsirea celor mai bune soluţii pentru fiecare.

Aceasta este şi marea provocare a îngrijirii diabetului: nu există o singură boală numită diabet, ci există persoane diferite, unice, cu diabet, fiecare cu nevoile, aşteptările şi posibilităţile ei.

Articole pe aceeaşi temă: Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?;

Cuvinte cheie: diabet zaharat, cauze, insulină, glicemie, complicaţii, tratament  • monica ::: comentariu pe forum :

    Domnule doctor,am auzit de un aparat Spiridusul,multe persoane cu diabet l-au folosit si au glicemia reglata este in limite normale ba chiar nu mai iau medicatia,chiar sa aiba efect acest aparat sau e o pacaleala dvs ce parere aveti?Va multumesc

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Monica. Ma mir ca mai exista acest “aparat”. Nu exista o astfel de metoda omologata in TRATAMENTUL DIABETULUI. Am gasit un forum simpatic pe acest subiect, puteti vedea acolo ce spun cei ce si-au achizitionat. .. http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/terapii-complementare/spiridus_20018. Eu nu recomand niciunui pacient de-al meu asa ceva.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters