trafic.ro ranking

trafic.ro Care sunt simptomele diabetului? | Nutritionist Cluj

Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele tipice ale diabetului zaharat sunt: consumul unor cantităţi mari de lichide (până la câţiva litri pe zi), sete, gură uscată, tulburări de vedere, oboseală, scădere în greutate.

Alte simptome care pot apărea datorită glicemiei mari sau complicaţîilor diabetului sunt: oboseală, dureri sau senzaţii neplăcute la nivelul picioarelor, probleme sexuale, sau, în cazurile cele mai severe: greaţă, vărsături, dureri abdominale, un miros al pielii asemănător cu acetona. Acestea din urmă sunt semnele unei complicaţii acute a diabetului, numită cetoacidoză, situaţie care apare destul de frecvent chiar la începutul bolii, în special în tipul 1 de diabet, şi care deseori este interpretată, greşit, ca afecţiune digestivă. La vârstnici diabetul poate să debuteze cu simptome neobişnuite: confuzie, incontinenţă urinară. În toate cazurile, debutul poate fi însoţit de semnele sau simptomele unor complicaţii a diabetului, dintre care cele mai grave sunt cele cardiovasculare, în special infarctul miocardic, care la persoanele cu diabet este, cel mai frecvent, nedureros.

Simptomele tipice ale diabetului sunt cu atât mai intense cu cât glicemia este mai mare. În cazul în care glicemia nu este foarte crescută, cel mai adesea simptomele lipsesc. Din păcate, lipsa lor induce în eroare şi face ca diabetul să rămână nedescoperit sau, dacă persoana află că are glicemia crescută dar nu simte nimic, diabetul sa fie neglijat. Dealtfel, diabetul este adesea considerat, de către persoanele cu diabet, mai grav sau mai puţin grav în funcţie de prezenţa simptomelor, in mod greşit.

În ce priveşte complicaţiile, există o relaţie la fel de înşelătoare între prezenţa, posibilele implicaţii, şi simptomele prezente. Cel mai bun exemplu este cel al complicaţiilor de la nivelul ochilor, reprezentate în principal de retinopatia diabetică, în care simptomele apar doar când retinopatia a ajuns în stadii avansate, sau a determinat complicaţii acute, severe. Din toate aceste motive, simptomele nu sunt cele mai importante indicii ale severităţii diabetului. În schimb, ele sunt extreme de utile în descoperirea lui, pas care este, de cele mai multe ori, cel mai greu de făcut sau de acceptat.

Cititi si articolul: Simptomele diabetului: explicatii (pe pagina pacientului)

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?



 • madar simona ::: comentariu pe forum :

  ia facut medicul diabetul provocat la prima proba a fost 264 la a doua proba era 227 este diabet si ce tip de dia bet

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Simona. Este diabet, ce tip de diabet se stabileste pe baza mai multor date.

 • silvia ::: comentariu pe forum :

  de o buna bucata de timp am o glicemie la limita (la test si la laborator) 126-127 iar la ultima analiza 136 .Dureaza de citiva ani,simptomele sunt vagi,dureri de picioare(stiu ca am insuficienta venoasa),oboseala (am hipotiroidie),nu am sete,uneori uit sa beau apa daca maninc fructe zemoase nu mai simt nevoia sa beau,dureri abdominale am deoarece sunt la pre-menopauza si mi s-a spus ca e normal,nu trebuie sa-mi fac probleme…..in familie, pe linie genetica,am doar un frate al tatalui dar nu stiu sa fie cineva cu diabet in tratament .Care ar putea fi cauza (am 1,65 si 85kg)si daca pot lua doar un tratament naturist sau o dieta speciala? tin sa mentionez ca am facut si o glicozurie iar rezultatul a fost 5,6 iar max era 6 la val normale. Ce pot face pt a preveni aceasta boala sau vine ,,la pachet” cu etatea???

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Silvia. Daca ultima analiza e corect facuta, si din VENA (nu din deget) atunci aveti diabet, o afectiune pentru care e important sa luati legatura cu medicul specialist. Boala vine la pachet cu alte boli si riscul creste cu varsta, si necesita anumite investigatii de urmarire, iar discutia cu medicul va poate ajuta foarte mult. Daca deja a ajuns 136 nu se mai pune problema de a preveni diabetul, ci de a-l urmari si a-l trata corect.

 • maria din barlad ::: comentariu pe forum :

  Buna seara sunt maria din barlad si am foarte mari probleme in special cu sanatatea.Acum 5 ani am facut un avc ischemic in teritoriul arterei cerebrale mijlocii stg.hemipareza spastica,afazie,hipertensiune arteriala si pe deasupra si obezitate.Acum vin cu rugamintea daca puteti sa ma ajutati in urmatoarea problema-diabet eu zic ca nu am dar am aparat de luat glicemia si o data pe luna imi iau din deget insa de cateva zile o iau cate o data pe zi dimineata pe nemancate si am observat ca imi creste de ce nu imi dau seama caci eu dulce nu consum si nici paine nu prea mananc.Acum 3 zile era 112 a doua zi 121 si astazi dimineata 122.Am uitat sa mentionez ca am 61 ani 1,53m si 84 kg inainte de avc aveam 104 kg va multumesc din suflet pentru raspuns oricare o fi o seara buna.

 • Alexandra ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,

  Am o intrebare. In ultimele 2 saptamani la sfatul endocrinologului a trebuit sa fac mai multe analize. De fiecare data am cerut glicemia: prima data a fost 99,4, a doua oara a fost 91, luni (23 Feb 2015) a fost 111, iar astazi (Marti, 24 Feb 2015) a fost 105,9. Mentionez ca am 23 ani, nu am cazuri de diabet de nici un tip in familie.
  Totusi sunt foarte stresata. Pana imi vin si restul analizelor care mi-au fost recomandate de medicul specialist, ar trebui sa ma ingrijorez? Este vorba de diabet sau poate fi o glicemie crescuta pe baza stresului?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandra. Depinde mult si cat de mare este greutatea. La o greutate mare acesta este un semnal de alarma ca exista sanse sa apara diabetul, deocamdata aceste valori nu arata diabet. Cel mai adesea se indica pentru a lamuri diagnosticul dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) si, eventual, un test de toleranta la glucoza, dar asta la sfatul unui medic diabetolog.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters