trafic.ro ranking

trafic.ro Rujeola în România şi pe plan mondial | Nutritionist Cluj

Rujeola în România şi pe plan mondial

Rujeola în România

În România, înainte de introducerea vaccinării, rujeola înregistra valori ale incidenţei anuale care, pentru cazurile raportate, varia între 800 şi 1200 cazuri la 100.000 persoane, urmând ca după 1967-1970, când programul de vaccinare a fost extins, să scadă la 300-600 la 100.000 locuitori, iar apoi la 10-110 la 100.000.

De-a lungul timpului s-au folosit diferite scheme de vaccinare, utilizându-se variate produse imunizante. Vaccinul se administrează de obicei împreună cu vaccinul împotriva oreionului şi rubeolei (ROR, acronim pentru Rujeolă-Oreion-Rubeolă). Două doze de vaccin sunt necesare pentru protecţie maximă. În România prima doză se administrează de obicei la vârsta de 12-15 luni (ROR 1), iar a doua doză de vaccin se administrează la vârsta de 7 ani (ROR 2). În majoritatea ţărilor europene a doua doză se administrează de obicei între patru şi şapte ani. Programele de vaccinare diferă considerabil de la ţară la ţară. Seroconversia (protecţia) apare la 95-98% dintre susceptibilii vaccinaţi, la vârsta de 12-15 luni, indiferent de tulpina vaccinală utilizată, cu durata persistenţei anticorpilor de aproximativ 16-20 de ani, întreţinută de circulaţia virusului sălbatic.

Rujeola pe plan mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are un obiectiv eliminarea rujeolei în Regiunea Europeană până în 2010-2015, regiune care se întinde de la Atlantic la Pacific, inclusiv toate ţările vest şi est-europene şi fostele republici sovietice. Ţinând cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii fiecare ţară membră trebuie să-şi adapteze sistemele de supraveghere a rujeolei în funcţie de specificul epidemiologic existent. Prin aplicarea unui sistem de supraveghere naţional performant, se va dori să se ajungă la <1 caz de rujeolă confirmat la un milion de locuitori pe an. Pentru a atinge acest scop pentru ţările din Regiunea Europeană se doreşte a se realiza o acoperire vaccinală de cel puţin 95% pentru prima doză de vaccin şi de cel puţin 80% pentru a doua doză.

Progresul înregistrat în eliminarea rujeolei poate fi monitorizat prin măsurarea imunităţii populaţiei şi a incidenţei cazurilor confirmate. Încidenţa rujeolei poate fi măsurată prin  determinarea numărului de cazuri confirmate de rujeolă/100.000 persoane. O măsură indirectă de evaluare a imunităţii populaţiei este acoperirea vaccinală. Acoperirea vaccinală este un factor important de a întrerupe şi de a controla transmiterea rujeolei la populaţia receptivă. Este esenţială atingerea şi menţinerea unor acoperiri vaccinale foarte mari, cu două doze de vaccin rujeolic adresate grupurilor sensibile, pentru ca obiectivul de eliminare a rujeolei în Regiunea Europeană a OMS să fie atins.

<<< Rujeola (pojarul): ne vaccinăm copiii sau nu?

<<< Infecţia cu virusul rujeolei

<<< Rujeola: diagnostic şi profilaxie

>>> Perspective şi chestionar pentru părinţi

>>> completaţi chestionarul privind opinia Dvs. în legătura cu vaccinarea antirujeolică

Autor: Asist. Univ. Dr. Voidăzan Toader Septimiu
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş
Catedra de epidemiologie

Publicat: 12/03/2011 :::@NutritionistCluj.Ro :::website oficial Dr. A.CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters