trafic.ro ranking

trafic.ro Infecţia cu virusul rujeolei | Nutritionist Cluj

Infecţia cu virusul rujeolei

Virusul rujeolic: de la infecţie la boală

Virusul care cauzează rujeola (virusul rujeolei) aparţine genului Morbillivirus, familia Paramyxoviridae (paramixovirus), specific omului. Odată apărută infecţia, Incubaţia medie (timpul până la apariţia manifestărilor bolii) este de 10 zile (cu limite 8-14 zile) iar intervalul de la expunere până la debutul erupţiei se apreciază la 14 zile (limite 7-18 zile). Sursa de infecţie este exclusiv umană, reprezentată de bolnavi cu forme „tipice” de boală sau mai rar cu forme modificate apărute la persoanele cu un anumit grad de imunitate. Contagiozitatea bolnavilor apare la sfârşitul perioadei de incubaţie, este maximă în perioada catarală şi se reduce mult după 36-48 ore de la apariţia erupţiei cutanate (exantemului). Virusul rujeolei se transmite prin picăturile septice (Flügge) în timpul vorbitului, tuşitului, strănutului, predominant prin modul direct. Este una din cele mai contagioase boli infecţioase, având un indice de contagiozitate de peste 95%.

Cine poate fi infectat?

Receptivitatea faţă de infecţia cu virusul rujeolei este generală pentru persoanele ce nu au făcut boala şi nu au fost vaccinate. Preşcolarii şi şcolarii până la vârsta de aproximativ 15 ani, în absenţa vaccinării, constituie grupurile cu risc major. Nou-născuţii şi sugarii până la vârsta de 6 luni sunt, în general, protejaţi împotriva acestui virus (nereceptivi).

Cum se poate scădea riscul infecţiei?

Caracteristicile cu importanţă epidemiologică ale virusului rujeolic sunt: rezistenţa scăzută în mediul ambiental, unde poate fi distrus prin expunerea la lumină şi desicaţie (deshidratare), ca şi prin mijloace de igienizare generală. Virusul rujeolic rezistă câteva săptămâni la frigider şi mai multe luni în stare îngheţată la –15°C sau –79°C. La 37°C îşi pierde jumătate din infecţiozitate în 2 ore.

<<< Rujeola (pojarul): ne vaccinăm copiii sau nu?

>>> Rujeola: diagnostic şi profilaxie

>>> Rujeola în România şi pe plan mondial

>>> Perspective şi chestionar pentru părinţi

>>> completaţi chestionarul privind opinia Dvs. în legătura cu vaccinarea antirujeolică

Autor: Asist. Univ. Dr. Voidăzan Toader Septimiu
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş
Catedra de epidemiologie

Publicat: 12/03/2011 :::@NutritionistCluj.Ro :::website oficial Dr. A.CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters