trafic.ro ranking

trafic.ro Rujeola (pojarul): ne vaccinăm copiii sau nu? | Nutritionist Cluj

Rujeola (pojarul): ne vaccinăm copiii sau nu?

Rujeola: date generale. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă acută, cu înaltă contagiozitate, specifică omului, determinată de virusul rujeolic. Ea se manifestă prin febră, secreţii mucoase conjunctivale şi ale căilor respiratorii (catar), erupţie cutanată caracteristică, cu anumite elemente diagnostice specifice (semnul Koplik şi exantem macular caracteristic). Severitatea bolii variază de la forme uşoare (de obicei la copilul bine hrănit) până la forme severe (de obicei la pacientul subnutrit sau imunodeprimat). Cu toate acestea, rujeola poate debuta prin manifestări zgomotoase sau severe la un copil anterior sănătos şi în special la adulţii tineri, care nu au fost vaccinaţi sau expuşi la infecţia naturală.

Alte denumiri pentru rujeolă sunt: în latină RUBEOLA şi în enlgeză „measles”, în timp ce termenii pentru boala numită în România rubeolă sunt: în latină RUBELLA şi în engleză „german measles”.

Date statistice privind rujeola. Utilizarea la nivel populaţional a vaccinului rujeolic a dus la scăderea importantă a incidenţei bolii. In Occident mortalitatea este sub 0,05% din cazuri, iar în întreaga lume rujeola este responsabilă pentru 1 milion de decese din cauza pneumoniei, apărute adesea ca o infecţie bacteriană secundară. Pneumonia care apare consecutiv unei rujeole este principala cauză de deces printr-o boală prevenibilă prin vaccinare. Complicaţiile şi ratele de mortalitate cele mai mari sunt în perioada de sugar şi în cea de copil mic de 1-9 ani. La gravide, rujeola poate avea evoluţie severă şi este asociată cu risc mare de naştere prematură şi avort spontan. În schimb, virusul rujeolic nu s-a dovedit a fi implicat în apariţia de malformaţii congenitale.

>>> Infecţia cu virusul rujeolei

>>> Rujeola: diagnostic şi profilaxie

>>> Rujeola în România şi pe plan mondial

>>> Perspective şi chestionar pentru părinţi

>>> completaţi chestionarul privind opinia Dvs. în legătura cu vaccinarea antirujeolică

Autor: Asist. Univ. Dr. Voidăzan Toader Septimiu
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş
Catedra de epidemiologie

Publicat: 12/03/2011 :::@NutritionistCluj.Ro :::website oficial Dr. A.CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters