trafic.ro ranking

trafic.ro Consecintele obezitatii in copilarie | Nutritionist Cluj

Efectele obezitatii copilului

Obezitatea poate afecta corpul, dar si mintea si sufletul unui copil.

Astfel efectele obezitatii asupra sanatatii copilului pot fi impartite in doua categorii: psihologice si fizice.

In ceea ce priveste efectele obezitatii asupra psihicului unui copil, s-a observat ca acesta trece prin diverse stari de la tristete, neputinta, neincredere in sine, pana la stigmatizare, marginalizare, izolare si chiar discriminare.

Referitor la efectele fizice ale obezitatii asupra organismului, acestea pot conduce la o serie de afectiuni ce pot inflenta negativ cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului:

Alterarea tolerantei la glucoza. Scaderea tolerantei la glucoza poate duce, in timp, la aparitia diabetului zaharat tip 2 (organismul nu mai reuseste sa faca fata, prin secretia de insulina, aportului de glucide provenite, in general, din dulciurile concentrate, paste, faina etc).

Dislipidemii (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, hiperlipoproteinemii combinate). Dislipidemiile apar atat din cauze genetice cat si in contextul unui consum exagerat de grasimi, atat de origine vegetala, cat mai ales animala). Ele pot constitui un precedent in dezvoltarea aterosclerozei (depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange), in perioada de adult tanar.

Hipertensiunea arteriala. Cresterea tensiunii arteriale inseamna o presiune mai mare a sangelui asupra vaselor de sange, si, astfel, o crestere a riscului pentru boli cardiovasculare in perioada de adult.

Scaderea tolerantei la efort fizic. Copilul nu mai reuseste sa sustina activitatile fizice similare copiilor de aceeasi varsta, acest lucru ducand la izolare, marginalizare; acesta isi gaseste tot felul de “prieteni” ca mancatul excesiv, statul in fata televizorului sau a calculatorului fara limita.

Deformari ale coloanei vertebrale (atitudine cifoscoliotica, accentuarea lordozei lombare, scolioze), dar si ale membrelor inferioare (piciorul plat). Aceste modificari vor influenta negativ capacitatea de efort a copiluui, limitandu-l pe acesta.

Probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare (dorm cu gurita deschisa) si restrangerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la aparitia apneei (oprirea respiratiei) in timpul somnului;

Litiaza renala (nisip, pietre la rinichi), biliara (pietre la vezica biliara sau fiere);

Guta. Guta este o boala articulara ce apare consecutiv hiperuricemiilor (depuneri exagerate de acid uric la nivelul tesuturilor).

Avans al varstei osoase (varsta osului comparativ cu varsta reala a copilului). O “varsta mai mare a osului” duce la o inchidere precoce a cartilajelor de crestere. Daca, initial, un copil obez este inalt pentru varsta lui, in momentul inchiderii cartilajelor de crestere, datorita avansului de varsta osoasa, acesta nu apuca sa atinga inaltimea corespunzatoare varstei, devenind astfel obez si scund.

Specialistii sustin faptul ca obezitatea este boala mileniului trei. Clisee ca “trebuie sa manaci tot din farfurie”, “gras si frumos” sunt demontate, rand pe rand de Echipa medicala Copil Sanatos.

Autor articol: Echipa Copil Sănătos 
http://www.astecolifestyle.com/copil-sanatos

Publicat: 08/02/2011:::NutritionistCluj.Ro :::website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters