trafic.ro ranking

trafic.ro Micotoxinele: mecanisme de acţiune | Nutritionist Cluj

Micotoxinele: mecanisme de acţiune

[ARTICOLE INVITATE-NUTRIŢIE] MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

Acţiunea biochimică a micotoxinelor  constă în inhibarea sintezei proteice la nivelul ribozomilor din celule, în consecinţă, se inhibă diviziunea celulară. Prezinta o foarte mare stabilitate chimica ceea ce face ca detoxifierea produselor prin metode fizice (sterilizare, refrigerare, deshidratare, liofilizare, iradiere) sau chimice sa fie dificila. Majoritatea micotoxinelor au efect cancerigen datorita capacitatii lor de a se fixa pe ADN si de a produce mutatii.

AFLATOXINELE. Aflatoxinele sunt un ansamblu dintre o cumarină şi trei furani, cu masa moleculara mica, solubile in apa si solventi polari, fiind usor de extras. La lumina UV prezinta fluorescenta specifica (albastru pentru AFB, verde pentru AFG, AFM1 prezintă o fluorescenţă albastru-mov). La nivel celular , aflatoxina B1 în celulă şi este fie metabolizată de monooxigenază în reticulul endoplasmatic obţinîndu-se produşi metabolici hidroxilaţi care sunt ulterior metabolizaţi la glucuronid şi conjugaţi sulfuraţi;  fie este oxidată obţinându-se epoxidul reactiv care este hidrolizat spontan şi se poate lega de proteine devenind citotoxic. Epoxidul poate reacţiona cu ADN-ul sau cu proteinele, sau poate fi transformat  de o glutationă, S-transferaza la (GSH) – conjugat. Absorbtia se poate face pe cale orală sau traheală datorită lipofilelor care reglementează deplasarea printr-un mecanism de difuzie pasivă. Deplasarea se face rapid, la nivelul intestinului subţire prin porţiunea duodenală, AFB1 trecând în ficat prin vena portă. Pentru a fi toxice sau mutagene, trebuiesc metabolizate fixându-se pe macromolecule. Acest lucru este realizat de citocromul P (CYP) hepatic şi sunt transformate în metaboliţii următori: : AFB2a, AFQ1, AFP1, aflatoxicol H1, AFM1, aflatoxicol M1 şi epoxyde-AFB1 (cu exceptia epoxyde-AFB1   şi  AFM1 sunt mai puţin toxici) . Aparitia aflatoxinelor este consecinta alterarii biosintezei de acizi graşi, din stadiul de acetat si malonat. Aflatoxina B1 afeceteaza sinteza  acizilor nucleici si proteinelor, la nivel hepatic. Inhiba sinteza de ADN si ARN, precum si transcriptia genica. Efectul toxic este dat de Aflatoxina 8, 9, epoxid care se formeaza din Aflatoxina B1, si se poate combina cu ADN, conducand la mutatii genetice.Sunt termostabile chiar si la tratament termic umed, iar tratamentul cu H2O2, si cu NH3 produce doar o detoxifierea partial dar care influenteaza si valoarea nutritiva  a produselor.

OCHRATOXINA A. Ochratoxinele sunt derivati isocumerinici, legati de L- Phe. Este absorbita partial la nivelul stomacului, insa principal cale de absorbtie e reprezentata de intestine. Se leaga de proteinele plasmatice si odata ajunsa in sange se leaga de albumina serica. Inhiba sinteza proteinelor la nivel ribozomal, precum si a sintezei de ARN si ADN rezultand astfel inhibarea diviziunii celulare. Printre efectele acestei absorbtii se numara scaderea procentului de limfocite T din circulatia sangvina,reducerea concentratiele din ser a albuminei si globulinei, precum si diminuarea activitaii enzimelor glicolitice crescand activitatea enzimelor gluconeogenice. Deasemenea, interactiunea cu polifenoli a condus la marirea absorbtiei ochratoxinei la nivel intestinal datorita unei inhibitii competitive pe MRP-2 (Multidrug resistance-associated protein 2)

ZEARALENONA. Avand o structura asemanatoare hormonilor estrogeni, aceasta se cupleaza cu receptorii estrogenici, putandu-se fixa ireversibil pe receptorii estrogenici ai tesuturilor tinta.

PATULINA : Inhiba diviziunea celulara blocand mitoza in metafaza precum si respiratia celulara si tisulara.

DEOXINIVALENOL (DON) : Actioneaza prin mecanisme de inducere a apoptozei la celulele hematopoetice si imunitare, alterand imunoglobulinele. Inhiba sinteza proteica prin legarea de ARN ribosomal, afectand preponderant celulele care depend de rata sintezei proteice cum ar fii celulele limfoide sau cele ale tractului gastro-intestinal. DON este transportat prin bariera epiteliala a intestinului printr-un process de difuziune pasiva, avand un efect negativ asupra epiteliului intestinal prin distrugerea integritatii barierei intestinale.

<<<MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

<<<Principalele micotoxine: taxonomie

<<<Micotoxinele: ciclu biologic si alimente susceptibile

>>>Efectele ingestiei de micotoxine

>>>Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament

Autori: Ervin Molnar, Luciana Zecheru, Conf. Dr Augustin Curticapean
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mures, specializarea nutriţie-dietetică
Publicat:
18/04/2011:::www.nutritionistcluj.ro

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
1. Aura Sara, Septimu BORBIL. Miceti si micotoxine. Ed. Risoprint, 2007
2. Larondelle Y et al. Mycotoxin contamination of regular and organic foodstups. In: Scientific Support Plan for a Sustainable Development Policy II, Belgian Science Policy ed., 2005.
3. Osborne BG et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam. 1996 Feb-Mar;13(2):141-53.FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters