trafic.ro ranking

trafic.ro Efectele ingestiei de micotoxine | Nutritionist Cluj

Efectele ingestiei de micotoxine

[ARTICOLE INVITATE-NUTRIŢIE] MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

AFLATOXINE. Experimentele  referitoare la efectele aflatoxinei B1 arată că, după 24 de ore de la administrarea dozelor de 0,07mg/kg absorbţia este de 20%, cu o concentraţie maximă la nivelul ficatului. Toxicitatea a fost evidentiata si la nivelul tesutului muscular. Transformarile primare suferite de aflatoxina B1 implica conversia in metaboliti  hidroxilici, cea mai importanta fiind aflatoxina M1. Acest metabolit este detoxicat prin congjugarea cu acidul taurocolic si glucuronic, inainte de a fi excretat in bila si urina. Conversia aflatoxinei B1 la nivelul ficatului in aflatoxicol, si aflatoxicol H1 catre aflatoxicol Q1, este exceptionala deoarece necesita interventa unei dehidrogenaze NADH-dependenta.

Principelele efecte biologice sunt activitatea carcinogenă şi teratogenă. Principalul organ tinta al activităţii cancerigene este ficatul, care poate dezvolta carcinom hepatocelular, si alte tipuri de tumori. Potentialul mutagenic al aflatoxinei B1 a fost demonstrat prin aplicatia technici moderne pe cromozomi, atat la procariote cat si al eucariote. Activitatea teratogenetica dintre cele mai importante efecte poate enumera malformatii fetale, encefalite, degenerarea tubilori renali, si intarziere in crestere.

OCHRATOXINA A. Efectele  biologice ale ochratoxinei A cuprind modificari la nivelul aparatului renal (nefropatii cronice, atrofie capilara, fibroze interstitiale, si hialinizarea glomerulilor renali). Acestora li se adaugă efectele teratogene. S-a observant o relatie semnificativa intre nefropatie balcanica, tumori ale tractului urinar, renale si uretrale, cu ingerarea alimentelor contaminate cu OTA.

ZEARALERONA. Expunerera neonatala determina alterarea raspunsului glandei pituitare la GnRH inhiband spermatogeneza la barbati si ovulatia la femei. Poate cauza de asemenea, tumori ale organelor genitale si celule canceroase mamare la femei.

PATULINA. Patulina este moderat toxica si nu se acumuleaza in tesuturi si in organele animalelor deoarece nu este prezenta in furaje.

<<<MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

<<<Principalele micotoxine: taxonomie

<<<Micotoxinele: ciclu biologic si alimente susceptibile

<<<Micotoxinele: mecanisme de acţiune

>>>Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament

Autori: Ervin Molnar, Luciana Zecheru, Conf. Dr Augustin Curticapean
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mures, specializarea nutriţie-dietetică
Publicat:
18/04/2011:::www.nutritionistcluj.ro

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
1. Aura Sara, Septimu BORBIL. Miceti si micotoxine. Ed. Risoprint, 2007
2. Larondelle Y et al. Mycotoxin contamination of regular and organic foodstups. In: Scientific Support Plan for a Sustainable Development Policy II, Belgian Science Policy ed., 2005.
3. Osborne BG et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam. 1996 Feb-Mar;13(2):141-53.FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters