trafic.ro ranking

trafic.ro Ce sa reducem? | Nutritionist Cluj

Ce sa reducem?

GHIDURILE USDA 2010: CE SA REDUCEM?

Cea mai importanta restrictie a noilor ghiduri este in consumul de sare. Este recomandat un consum zilnic mediu de Na de maxim 2300mg/zi (adica 5.84g sare – o lingurita de sare toate ziua!). Consumul mediu actual in America este estimat la 340mgNa/zi, adica 8.6g sare/zi. Mai mult, exista o parte importanta a populatiei, pentru care se recomanda un consum chiar mai mic, de 1500mg Na/zi (3.8gNaCl/zi -3/4 dintr-o lingurita de sare/zi): adultii cu varsta peste 51 de ani, cei care sufera de hipertensiune, diabet zaharat sau boala cronica de rinichi si afro-americanii. Ar trebui sa invatam sa luam cat mai rar solnita de pe masa iar cand o luam, sa o scuturam cat mai putin! Sa invatam sa citim pe ambalajul alimentelor continutul in sare. De asemenea, o mentiune importanta trebuie facuta pentru industria alimentara, care trebuie sa se ralieze si ea noilor indicatii nutritionale.

Alta restrictie importanta este in ceea ce priveste consumul de grasimi. Nu este recomandat consumul de grasimi saturate si grasimi trans (orice este partial hidrogenat). Nu este recomandat consumul de ulei de palmier si ulei de cocos. Este recomandat consumul de margarina tartinabila in locul margarinei solide. Pentru gatit este bine sa se inlocuiasca untul cu grasimi vegetale. Grasimile sanatoase sunt continute in uleiuri mono sau polinesaturate: ulei de floarea soarelui, ulei de canola (rapita) si ulei de masline.

Lichidul care trebuie ales pentru a potoli setea este apa. Nu este recomandat consumul  bauturilor cu zahar. Pentru cei care decid sa consume alcool, este recomandata moderatie: maxim o portie de alcool pe zi la femei si doua portii de alcool pe zi la barbati. O portie de alcool inseamna 350ml bere, 150ml vin sau 50ml tarie.

<<< GHIDURILE USDA 2010: PRIVIRE DE ANSAMBLU

>>> CE SA MANCAM MAI MULT

>>> PROTEINELE SI SUPLIMENTELE ALIMENTARE

Autor: Dr. Ioana Verde, medic specialist Diabet, Nutritie, Boli Metabolice
Spitalul Clinic de Urologie “Th. Burghele”, Bucuresti

Referinta:
http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2010/PolicyDoc/ExecSumm.pdf      FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters