trafic.ro ranking

trafic.ro Ghidurile de nutritie USDA 2010 | Nutritionist Cluj

Ghidurile de nutritie USDA 2010

GHIDURILE DE NUTRITIE USDA 2010: PRIVIRE DE ANSAMBLU

Aceste ghiduri sunt elaborate de Department of Agriculture (USDA) si  Department of Health and Human Services (HHS) din Statele Unite ale Americii. Ghidurile au fost pentru prima data publicate in 1980. De atunci se actualizeaza la fiecare 5 ani. Versiunea finala a noilor ghiduri a fost comunicata in urma cu 2 saptamani (31.01.2011). Ghidurile 2010 introduc conceptul de “dieta de ansamblu”, adica o dieta bogata in substante nutritive, echilibrata in calorii si centrata pe controlul portiilor. 

Exista anumite alimente si categorii de alimente in al caror consum se recomanda moderatie. Pe de alta parte, exista categorii de alimente unde consumul unor cantitati mai mari este incurajat.

Noua dieta promovata este bogata in vegetale, fructe si cereale integrale, cu un consum moderat de carne slaba (preferabil alba) si de oua, cu lactate partial sau total degresate. Grasimile solide (considerate in ghid grasimile de origine animala) si zaharul supraadaugat garanteaza doar mai multe calorii, neaducand niciun beneficiu.

De asemenea, coroborat cu dieta si integrat in planul nutritional, se recomanda practicarea zilnica a efortului fizic.

>>> CE SA REDUCEM

>>> CE SA MANCAM MAI MULT

>>> PROTEINELE SI SUPLIMENTELE ALIMENTARE

Autor: Dr. Ioana Verde, medic specialist Diabet, Nutritie, Boli Metabolice
Spitalul Clinic de Urologie “Th. Burghele”, Bucuresti

Referinta: http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2010/PolicyDoc/ExecSumm.pdf      FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters