trafic.ro ranking

trafic.ro Vitamina E: definiţie, forme în natură, roluri şi surse alimentare. | Nutritionist Cluj

Vitamina E

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Definiţie şi forme în natură. Vitaminele E se mai numesc și tocoferoli (etimologie: tocos = progenitură, ferein = a naște) vitaminele antisterilităţii sau vitamine de fecunditate. Ele sunt biosintetizate numai în organismele vegetale, în special în frunze, muguri, semințe în stare de germinație, polen. Omul și animalele își procură aceste vitamine din hrană. Vitamina E are 4 vitamere (tocoferoli) alfa-, beta-, gamma-, și delta-tocoferolul. Forma cea mai biologic este alfa-tocoferolul.

Roluri. Vitaminele E se mai numesc și vitaminele antisterilității, doarece intervin în procesul de fertilitate, stimulând la masculi formarea spermatozoizilor, iar la femele intensifică procesul de gestație. Sunt utilizate în tratamente profilactice și curative pentru combaterea sterilității la organismele animale, fapt pentru care se mai numesc și vitamine de fertilitate, vitaminele fecundităţii, sau vitamine de reproducere.

Au un caracter antioxidant pronunțat, protejând de degradări oxidative diferite substanțe biologic active. Activitatea oxidantă este potenţată reciproc în cazul singergiei vitamina E – seleniu.

Vitaminele E Influențează activitatea unor țesuturi și organe, a unor glande endocrine, a eritrocitelor, a sistemului muscular și nervos, iau parte în numeroase procese metabolice, atât în organismele vegetale cât și în cele animale. Tocoferolii favorizează reacțiile de fosforilare și formarea compușilor macroenergici.

Surse de vitamina E. Tocoferolii sunt substanțe organice larg răspândite în natură, mai ales în organismele vegetale, care au capacitatea de a-i biosintetiza. În cantitate mai mare se găsesc în uleiurile obținute din semințe germinate de cereale și plante leguminoase, în nuci, arahide, migdale, varză, porumb soia, ulei de bumbac etc.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

<<< Antioxidanţii din afin şi brusture

<<< Ceaiul verde

<<< Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

<<< Vitamina A

<<< Vitamina C

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters