trafic.ro ranking

trafic.ro Vitamina A: definiţie, forme în natură, roluri şi surse alimentare | Nutritionist Cluj

Vitamina A

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Definiţie şi forme în natură. Vitaminele A s-au denumit și în trecut vitamine antixeroftalmice, vitamine de creștere liposolubile, antiinfecțioase, vitamine de apărare epiteliilor, axeroftoli. Vitaminele din acest grup se găsesc atât în regnul animal, cât și în cel vegetal. Provitaminele (carotenoizii, sin. carotenoide) predomină în regnul vegetal, iar vitaminele în stare liberă, sub formă de complecși sau de esteri se găsesc în cantitate mai mare în produsele animale.

Roluri. Vitaminele A au un rol multiplu și complex la om și animale participând la înfăptuirea a numeroase procese biochimice de mare importanță pentru viața și activitatea acestora. Vitaminele A sunt indispensabile în procesul vederii, întrucât iau parte la biosinteza și funcționarea pigemnților fotosensibili din pura retiniană. Ele au de asemenea un rol însemnat în protejarea, vindecarea și funcționarea țesuturilor epiteliale, în creșterea și reproducerea organismelor animale, în stabilitatea membranei celulare, biosinteza hormonilor etc. Dintre vitaminele A un interes deosebit reprezintă retinolul, cu rol însemnat în protecția epiteliilor și în reproducere, retinalul, cu rol determinat în procesul vederii, şi acidul retinoic cu rol însemnat în sinteza glicoproteinelor. 

Surse de vitamina A. Cele mai bogate surse de vitamine A de origine animală le formează uleiul de pește (2,5-40 mg%) și ficatul animalelor de abator (30 mg%). Laptele și derivatele acestuia, în special untul și gălbenușurile ouălor reprezintă și acesta surse importante de vitamine A. Cele mai importante surse de carotenoide provitaminice A le constituie morcovii (6-8mg%), fructele de cătină și măceșele (6-7mg%), fructele citrice (5mg%), florile și fructele de bostan (4-5mg%), spanacul și varza (3-4mg%), ardeiul și polenul (2-3mg%), diferite fructe și legume (0,5-1mg%). Cantitatea cea mai mare de vitamina A1 se găsește în grăsimea din ficatul peștilor marini (60 000µg/ 100g), procurată sub formă de ulei de pește sau untură de pește. Peștii marini îsi procură hrana din planctonul marin, care reprezintă hrana de bază a acestora. De asemenea, ficatul animalelor de fermă și a celor sălbatice are un conținut ridicat în vitamina A1. Ficatul ursului polar conține 20.000- 50.000 UI/kg corp. Carnea, produsele lactate, gălbenușul de ou, viscerele, au un conținut mai scăzut în vitamina A1.

Pigmenții carotenoidici reprezintă singura sursă naturală din care omul și animalele își pot sintetiza vitaminele A, care au un rol important în formarea pigmenților fotosensibili implicați în procesul vederii, în creșterea și dezvoltarea organismelor, protecția și refacerea țesuturilor epiteliale, reducerea sterilității etc. Omul și animalele nu sunt capabile să-și sintetizeze vitaminele A din compuși anorganici. Ele însă sunt capabile să absoarbă și să depoziteze vitaminele A din hrană, sau să le sintetizeze din unele carotenoide, care se numesc provitamine A. Principala carotenoidă provitaminică A o constituie ß- carotenul.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

<<< Antioxidanţii din afin şi brusture

<<< Ceaiul verde

<<< Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

>>> Vitamina C

>>> Vitamina E

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters