trafic.ro ranking

trafic.ro Seleniul | Nutritionist Cluj

Seleniul

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Definiţie şi forme în natură. Seleniul este un microelement esențial care ajută la funcţionarea unor enzime esențiale, în particular a glutation-peroxidazei.

Roluri. Seleniul (selenium, Se) face parte din grupul acelor elemente chimice care favorizează creșterea și feritlitatea animalelor având totodată și o acțiune antiinflamatoare. În ultimul timp s-a descoperit că prezintă o acțiune protectoare împotriva dezvoltării și instalării cancerului uman. Seleniul are o acțiune sinergică cu vitamina E. Cantitatea  necesară zilnică este de 55-70µg.

Riscuri. Deși seleniul elemental prezintă o acțivitate toxică scăzută, compușii acestuia manifestă o acţiune puternică asupra organismelor prin interacțiuni și formare de compuși cu proteinele. Intoxicaţiile cu seleniu pot fi atât acute manifestate prin diverse fenomene printre care necroza țesuturilor ce intră în contact cu seleniul, cât și cronice cu afectarea sismemelor respirator, digestive precum și o fotosensibilizare a pielii.

Surse. Principalele surse de seleniu sunt boabele de cereale şi legumele (roșii, ceapă). Deficiența slabă apare când solul este sărac în seleniu. Deficiențe secundare apar după nutriția parenterală și în cadrul malnutriției proteice și a celei protein-calorice.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

<<< Antioxidanţii din afin şi brusture

<<< Ceaiul verde

<<< Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

<<< Vitamina A

<<< Vitamina C

<<< Vitamina E

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters