trafic.ro ranking

trafic.ro Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza | Nutritionist Cluj

Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Coenzima Q10 (ubiquinona) este un antioxidant asemănător structural cu Vitamina E. Efectele atribuite coenzimei Q10 sunt: generarea energiei celulare, efectul de stimulare imunitară, efecte antiîmbătrânire și protectoare cardiovasculare. Cunoscută și ca ubiqiunonă (ubicuitar = prezent peste tot), coenzima Q10 se găsește în concentrație mare în inimă, ficat, splină, și pancreas. În mitocondrii, centrii producerii energiei celulelor, coenzima Q10 ajută la metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților. Mai ajută la menționarea felxibilității membranelor celulei. În Japonia s-a aprobat folosirea coenzimei Q10 în tratarea insuficienței cardiace congestive. Diferite cercetări arată, că această coenzimă Q10 poate fi benefică în tratamentul unor afecţiuni diverse: cancere, SIDA, distrofie musculară, alergii, ulceri gastric, miopatie, boli periodontale, diabet și tratarea surdității. Sursele naturale de  Coenzima Q10 sunt carnea de vită, alunele, sardinele și spanacul.

Superoxid dismutaza

Superoxid dismutaza (SOD) este o enzimă implicată în regenerarea celulelor, şi în neutralizarea celor mai obișnuiți și mai periculoși radicali liberi: radicalii superoxide. Radicalii superoxid produc deficitul de fluid sinovial, lubrifiant pentru încheieturile corpului, şi prin aceasta la frecare și, în cele din urmă, la inflamații. SOD acționează sinergetic cu enzima catalază, care se găsește din abudență în organism. Catalaza transformă hidrogenul peroxid din subprodusele secretate de reacțiile SOD. SOD ajută la asimilarea zincului, cuprului și manganului. Nivelul tinde să scadă odată cu vârsta, ceea ce crește formarea de radicali liberi. Din punct de vedere chimic, există două forme din această enzimă. Forma cupru-zinc (cunoscută Cu-Zn SOD) își exercită calitățile de antioxidant în citoplasma celulelor. Activitatea metabolică din citoplasmă rezultă în producerea de radicali liberi și Cu-Zn îi neutralizează. Forma mangan (Mn SOD) este activată în mitocondrii, structuri din celule în care se produce energia. Producerea energiei celulare duce la crearea radicalilor liberi. SOD există, în mod natural, în orz, broccoli, varză de Bruxelles, varză, iarbă de grâu și multe plante verzi. Se găsește și sub formă de suplimente. Suplimentele SOD în tablete trebuie să fie comprimate filmate, adică acoperite cu o substanță protectoare care face pastila să treacă intactă prin acidul din stomac până în intestinal subțire unde să fie absorbită.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

<<< Antioxidanţii din afin şi brusture

<<< Ceaiul verde

>>> Vitamina A

>>> Vitamina C

>>> Vitamina E

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. Copcea  • ana ::: comentariu pe forum :

    Doresc sa stiu daca SOD este de folos pentru cancer de piele,epiteliom, si pentru fibrilatie atriala/cardiopatie ischemica.
    Va rog foarte mult sa-mi raspundeti.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ana Teoretic, SOD este de folos in bolile care implica stres oxidativ (adica “uzura biologica”, intr-o formulare mai prietenoasa), dar si degenerari ale celulelor care stimuleaza organismul sa reactioneze. Din acest punct de vedere, in toate afectiunile pe care le-ati mentionat SOD ar putea avea un rol. Diferenta dintre teoretic si practic consta in faptul ca administrarea oricarei substante, inclusiv SOD (care este, in prezent, studiat ca medicament) trebuie minutios verificata, pe loturi mari de oameni, pentru a se putea afirma ca produce un efect semnificativ fara riscuri mai mari decat beneficiile. In aceasta clipa nu sunt la zi cu studiile mari privind SOD, dar chiar in Romania am prins in anii 2002-2003 anumite studii cu rezultate bune in anumite boli renale (eram la acea clipa student intr-o clinica de nefrologie din Bucuresti, unde se cerceta efectul SOD).

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters