trafic.ro ranking

trafic.ro Ceaiul verde | Nutritionist Cluj

Ceaiul verde

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Ceaiul verde (Camellia sinensis) conține compuși cunoscuți ca polifenoli, alături de substanțe chimice cu proprietăţi antioxidante şi bactericide. Testele făcute pe epigallocatechin gallat (EGCG), un tip special de polifenoli din ceaiul verde, au arătat că acestea este capabil să pătrundă în celulele corpului și să curețe ADN-ul de peroxidul de hidrogen, un puternic radical liber. Efectele discutate în legătură cu ceaiul verde sunt: protecţia anticanceroasă, scăderea în greutate, reglarea glicemiei, insulinemiei etc.

Ceaiul verde se obţine prin uscarea frunzelor plantei de ceai (Camellia sinensis), diferitele tipuri depind de locul unde crește și de procesarea care poate fi foarte diferită. În România sunt comercializate ceaiuri de provenienţă diversă. Ceaiurile chinezești reprezintă aproape 90% din preparatele de ceai comercializate în România. O altă ţară de provenienţă este Japonia. Ceaiul verde japonez are două tipuri de bază, sencha și gyokuru. Sencha este crescut la soare, în timp ce gyokuru este ținut la umbră câteva săptămâni înainte de a fi recoltat. Diferența esențială este că gyokuru dă un ceai verde-închis, mai dulce decât sencha, cu parfum mai intens de iarbă. Gyokuru este măchinat de mână și folosit în cadrul ceremoniei ceaiului.

Ceaiul negru este supus fermentației naturale, care transformă taninii, substanțe chimice utile din plante astringente, în mai mulți compuși complecși. Procesul de fermentare distruge unii din polifenolii ceaiului negru și asta îl face mai puțin eficient ca antioxidant. Testele au arătat că atât ceaiul verde cât și cel negru conțin aproape aceiași cantitate de polifenoli  antioxidanți, diferite combinații de antioxidanții depizând de metoda de procesare.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

<<< Antioxidanţii din afin şi brusture

>>> Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

>>> Vitamina A

>>> Vitamina C

>>> Vitamina E

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters