trafic.ro ranking

trafic.ro Antioxidanţii din afin şi brusture | Nutritionist Cluj

Antioxidanţii din afin şi brusture

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

Afinul (Vaccinium myrtillus) conține antioxidanți naturali care pot păstra capilarele flexibile și sănătoase. Menține flexibilitatea membranei globulelor roșii și le permite să treacă prin capilare mai ușor. Afinele conțin unele antocianidine, substanțe chimice utile din plante care ajută la scăderea presiunii sângelui, inhibă formarea cheagurilor și cresc cantiatea de sânge în sistemul nervos.  Studiile arată că antocianidinele pot crește de 5 ori protecția antioxidantă oferită de vitamina E, și de 10 ori protecția oferită de vitamina C. În plus, această plantă oferă anumite beneficii de protecţie oculară și poate imbunătății vederea, acționează ca antiinflamator și are efecte antiîmbătrânire și anticancerigene. Anumite teste au arătat că un compus care se găsește în frunzele de afin, glucochinina, ajută la scăderea nivelului zahărului în sânge şi la refacerea celulelor beta din pancreas. Din acest motiv se comercializează suplimente care conţin extras de afin, în diferite afecţiuni, precum retinopatia diabetică. Deşi în anumite surse se prezintă şi informaţii care pot fi nocive pacienţilor cu diabet (de exemplu pe diavit.net, un site de comercializare a suplimentului Diavit – extras de afin şi cătină –  se menţionează, în mod aberant şi iresponsabil, „dispariţia dependenţei de insulină”), anumite beneficii pot fi constatate.

Brusturele (Arctium lappa) a fost testat de cercetătorii de la Chia Nan College of Pharmacy and Science din Taiwan pentru a vedea dacă are proprietăți antioxidante. Au descoperit că brusturele este un antioxidant puternic, capabil să înlăture peroxidul de hidrogen și radicalii superoxid. S-a dovedit și că are un rol însemnat de înlăturare a radicalilor hidroxil. Studiile au arătat și că brusturele și vitamina E pot neutraliza mai mulți radicali liberi dacă sunt folosite în combinație. Chiar şi anumite efecte antioncogene au fost cercetate în legătură cu brusturele, cu anumite beneficii.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

>>> Ceaiul verde

>>> Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

>>> Vitamina A

>>> Vitamina C

>>> Vitamina E

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters