trafic.ro ranking

trafic.ro Acidul alfa lipoic | Nutritionist Cluj

Acidul alfa lipoic

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Acidul alfa-lipoic (AAL) este un antioxidant puternic – de sine stătător, dar și ca agent de ,,reciclare” pentru vitaminele E și C. Le poate reda acestor vitamine procese regeneratoare, după ce au neutralizat radicalii liberi. AAL stimulează producția de glutation a organismului și ajută și la absorbția coenzimei Q10, ambele substanţe fiind antioxidanți puternici. Pentru că ALL este solubil atât în apă, cât și în grăsime, se poate transfera în orice parte a celulei ca să dezactiveze radicalii liberi.

Suplimentele cu ALL au fost folosite mai mult de 30 de ani în Europa în tratamentul degenerescenței nervilor periferici, și pentru controlul nivelului zahărului în sânge la persoanele cu diabet. Ajută la detoxificarea ficatului de metalele poluante, blochează formarea cataractei, protejează țesuturile nervoase contra stresului oxidării, și reduce nivelul colesterolului în sânge. După părerea lui Lester Packer, doctor în medicină, profesor de biologie moleculară și celulară la Universitatea Berkeley din California și cercetător în domeniul oxidării, AAL poate juca un rol important în prevenirea și tratamentul bolilor cronice degenerative ca diabetul și bolile cardiovasculare. AAL este cunsocut și ca antioxidant metabolic, ajutând la folosirea zahărului de către celule pentru a produce energie. Corpul nu poate produce cantități mari de AAL, astfel încât suplimentarea ar putea fi necesară în anumite cazuri. Sunt disponibile mai multe preparate farmaceutice de acid alfa lipoic (Thiogamma, suplimente de acid alfa lipoic). Acidul alfa lipoic se găseşte în mod natural în câteva alimente dintre care: spanacul, broccoli, cartofi, drojdia de bere și organele.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

>>> Antioxidanţii din afin şi brusture

>>> Ceaiul verde

>>> Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

>>> Vitamina A

>>> Vitamina C

>>> Vitamina E

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters