trafic.ro ranking

trafic.ro Diagnosticul sindromului de apnee in somn | Nutritionist Cluj

Diagnosticul sindromului de apnee in somn

Mai multe metode sunt utilizate in diagnosticul sindromului de apnee in somn (SAS).

POLISOMNOGRAFIA. Aceasta investigatie este „standardul de aur” pentru diagnosticul sindromului de apnee in somn. Polisomnografia se realizeaza in laboratoare de somn si presupune inregistrarea activitatii electrice a creierului (EEG), a muschilor oculari si ai mentonului(EOG, EMG), debitele nazobucale, SaO2, miscarile toraco-abdominale, frecventa cardiaca, frecventa si intensitatea sunetelor traheale, pozitia corpului, somnul pacientului.. Polisomnografia trebuie precedata de un chestionar standard si o serie de teste: Rx, ECG, spirometrie, consult ORL.

POLIGRAFIA. Utilizarea poligrafiei ca metoda de diagnostic are dezavantajul absentei EEG si a certitudinii ca pacientul doarme in anumite momente ale inregistrarii. Astfel, nu se pot corela tulburarile respiratorii cu stadiile somnului. Avantajele cuprind: costul mai mic, posibilitatea efectuarii in conditii de ambulatoriu, fara a necesita un laborator de somn specializat. Poligrafia poate fi utilizata pentru diagnosticul SAS la pacientii cu mare probabilitate pretest de apnee moderata sau severa si nu este recomandata pentru diagnosticul SAS la pacientii cu comorbiditati care pot influenta acuratetea inregistrarii: afectiuni pulmonare severe, boli neuro-musculare, insuficienta cardiaca.

<<<SINDROMUL DE APNEE IN SOMN OBSTRUCTIV

<<<SINDROMUL DE APNEE IN SOMN CENTRAL

<<<MANIFESTARI CLINICE IN SAS

<<<COMPLICATIILE SAS

>>>TRATAMENTUL SINDROMULUI DE APNEE IN SOMN

Autor: Dr. Alina Stancă, medic specialist pneumolog
Clinica MedLife, Bucuresti

Publicat 20/02/2010 ::: @ www.NutritionistCluj.Ro ::: Website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters