trafic.ro ranking

trafic.ro Endocrinologul George Pop despre criza medicamentelor de tiroidă în Cluj-Napoca | Nutritionist Cluj

Endocrinologul George Pop despre criza medicamentelor de tiroidă în Cluj-Napoca

Postul TV clujean Transilvania Live a avut ca invitat în direct la Ştirile din 24 aprilie 2012, pe doctorul George Dorin Pop, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca. Subiectul a fost criza prelungită în farmacii a medicamentelor pentru hipotiroidism, criză ce a avut apogeul în urmă cu 2-3 luni, însă care s-a prelungit datorită unor defecte ale lanţului de import-distribuţie.


Doctorul George Pop (foto) a explicat importanţa medicamentelor ce contin L-tiroxina (Euthyrox si L-Thyroxin) pentru persoanele cu afecţiuni ale tiroidiei cu scadere a functiei, în particular pentru persoanele cu tiroidectomie (excluderea chirurgicală a tiroidiei pentru diferite afecţiuni, în mod particular cancerul de tiroidă) şi pentru copii.În absenţa medicamentului, copiii riscă un retard de dezvoltare intelectuală şi fizică, iar persoanele fără tiroidă riscă coma mixedematoasă, o complicaţie severă ce poate apărea dacă tratamentul lipseşte mai mult de 1-2 luni. Intervievată telefonic în emisiunea TV, Speranţa Iacob, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Cluj-Napoca, a detaliat motivele pentru care medicamentul se găseşte, încă, cu dificultate în farmacii: raporturile comerciale între farmacii şi distribuitori, preferinţa pacienţilor pentru Euthyrox, comprimat ce are avantajul de a fi secabil (de a se putea rupe) faţă de L-Thyroxin, al 2-lea preparat ce are ca substanţa activă hormonul tiroidian (T4), şi, nu în ultimul rând, stocurile pe care pacienţii şi le fac în perioade de criză a unui medicament.

Dr. George Dorin Pop, asistent universitar la Clinica de Endocrinologie din Cluj-Napoca, si specialist endocrinolog la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca (strada Constantin Brancusi nt. 105), este unul din medicii cei mai experimentati in domeniul ecografiei tiroidiene si punctiilor biopsie ecoghidate la nivelul tiroidei. Detalii despre activitatea medicala a doctorului George Pop pe pagina clinicii Asteco, si in curand, pe o pagina proprie dedicata endocrinologiei >>>detaliiFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters