trafic.ro ranking

trafic.ro Alimente pentru un somn mai bun | Nutritionist Cluj

Alimente pentru un somn mai bun

Yahoo Health a mentionat intr-un articol recent (5 foods that make you sleep) 5 alimente si grupe de alimente care contribuie la un somn mai bun. Impreuna cu cateva precizari, prezente si in alte articole pe nutritionistcluj.ro, alimentele mentionate sunt prezentate in continuare :

CIRESELE. Ciresele sunt o buna sursa de melatonina, o substanta implicata, in organismul uman, in reglarea ciclului circadian (somn-veghe). Melatonina umana este produsa de epifiza (glanda pineala), iar rolurile ei in organism merg pana la a interfera cu functia sexuala si reglarea greutatii (in somn, melatonina scade nivelele de leptina, « hormonul obezitatii »).

BANANELE. Bananele au o influenta asupra somnului nu doar prin intermediul relaxarii musculare (favorizata de potasiu si magneziu), dar si prin stimularea productiei de serotonina (prin furnizarea de triptofan) si melatonina. Serotonina, denumita si « hormonul fericirii », este un neuromediator implicat nu doar in reglarea somnului, ci si a apetitului, memoriei, si chiar a starii de spirit. Interferentele dintre apetit si somn sunt cunoscute persoanelor care au urmat tratament cu sibutramina (Reductil, Lyndaxa), un inhibitor al recaptarii de norepinefrina si serotonina, care, pe langa inhibitia apetitului poate cauza insomnii.

DULCIURILE. Dulciurile sunt cele mai puternice stimulatoare ale secretiei de insulina, hormon implicat major in afectiunile metabolice (diabet zaharat, obezitate), si care, printre alte efecte, creste productia de serotonina. Acesta este si mecanismul biologic prin care anumite persoane depresive recurg la dulciuri, in mod inconstient, pentru a creste nivelul acestui neuromediator.

OVAZUL. Dincolo de efectul produs prin intermediul insulinei, ovazul este o foarte buna sursa de melatonina, si prin aceasta, « un bun somnifer ».

LAPTELE CALD. Pe langa continutul in L-triptofan (precursor al serotoninei), laptele este o foarte buna sursa de calciu, un alt promotor al somnului.

Desigur, nu alimentele sunt principalul factor implicat in reglarea somnului, ci starea psihica (in mod particular stresul) si nivelul de ordine din viata fiecaruia, atat in ce priveste ritmul vietii, cat si ritmul biologic, unul din parametrii cei mai afectati de stilul de viata modern.

Autor: dr. A. Copcea:::@www.nutritionistcluj.ro :::publicat 21/02/2011

Referinta: Yahoo Health: 5 foods that make you sleepFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters